A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

Private Internet Access atau PIA ialah sebuah penyedia perkhidmatan VPN yang bertapak di negara Amerika Syarikat. Ianya murah, mempunyai klien untuk pelbagai platform, dan ada ciri-ciri sampingan yang mampu menarik perhatian, meskipun aplikasinya ringkas sahaja.

Pada saya selaku pengguna, jika anda lebih mahukan kepada servis yang murah dan mempunyai rekod trek yang bersih (terbukti), maka PIA adalah pilihan yang baik.

Intro

Ianya tidaklah mempunyai ciri-ciri yang ‘mampat’ seperti TorGuard di mana kliennya sahaja sudah menempatkan pelbagai fungsi di dalamnya.

Bahkan, klien pada desktop Windows tidak pula mempunyai sebarang paparan antaramuka pengguna yang boleh ditatap.

Saya tahu anda tidak mahu membaca artikel yang terlalu meleret, maka sesuai dengan itu saya persembahkan sahaja kepada anda bagaimana rupanya paparan tetapan aplikasi/klien desktop Windows PIA. Lihat tangkap layar di bawah.

Ciri PIA

Salah satu ciri menarik yang ingin saya ketengahkan adalah ‘PIA MACE™’. Ianya adalah ciri penyekat iklan berniat jahat, trackers, dan malware.

Ini boleh dikatakan sama dengan ciri CyberSec oleh NordVPN. Sedikit quote dari NordVPN:

“When enabled, CyberSec will automatically block harmful websites so that no malware or other cyber threats can infect your device. Additionally, no flashy pop-ups, auto-play ads and other advertisement material will come at your sight”.

Sedikit quote dari PIA pula tentang MACE:

“MACE is a system developed by Private Internet Access to help protect our customer’s privacy and security. Private Internet Access MACE returns IP addresses of unwanted domain names as an address that’s not routable on the public internet”.

Saya tiada sebarang komen mengenai ciri ini, sama ada positif atau negatif kerana sama seperti NordVPN, saya lebih memilih untuk menyahaktifkan ia. uBlock Origin pada saya sudah memadai bagi tujuan penyekatan iklan. Anda boleh pilih untuk aktifkan dan lihat sendiri perbezaan sekiranya ada.

Anda tanya bagaimana hendak bersambung kepada rangkaian PIA?

Kliennya bertempat di taskbar, dan dikendalikan hanya dari situ.

Dari segi sekuriti, ia menawarkan ciri perlindungan kebocoran DNS dan IPv6. Berikut adalah tangkap layar ujian yang dijalankan selepas saya bersambung kepada pelayan PIA yang terletak di AS (Seattle).

Bagaimana pula dengan sokongan terhadap laman penstriman?

Di zaman ini apalah gunanya mempunyai sekuriti rangkaian paling ketat dan hebat dalam dunia sekiranya tidak dapat menikmati YouTube, Netflix, Hulu, dan lain-lain lagi laman penstriman.

Setakat yang saya uji, terdapat beberapa pelayan PIA dari AS yang masih ‘lepas’ dari sekatan Netflix, bahkan Hulu juga dapat dibuka, dilayari dan distrim.

Menurut pembangun PIA, mereka dengan membangunkan satu ‘workaround’ bagi menyelesaikan isu sekatan Netflix terhadap alamat-alamat IP pelayan mereka.

Di bawah adalah tangkap layar demo bagaimana saya dapat strim Netflix dengan PIA diaktifkan.

Kelajuan bagi PIA boleh dikatakan berada pada tahap pertengahan. Tidak terlalu bagus, tidak pula terlalu teruk. Anda tetap akan dapat strim kandungan berdefinisi tinggi penuh tanpa buffering, melainkan liputan rangkaian anda sendiri yang bermasalah.

Itu, saya tak dapatlah nak tolong.

Sokongan Kepada Pelanggan Selepas Jualan

Kalau ada sesuatu yang saya boleh katakan tidak beberapa ‘berkenan’ dengan PIA selain klien desktop-nya yang agak mengecewakan, ialah sokongan terhadap para pelanggan selepas jualan (atau sebelum).

Tiada sebarang kemudahan tetingkap bual (chat) di laman rasminya, dan apa-apa urusan untuk penyelesaian masalah (troubleshoot) atau urusan bayaran balik (refund) perlu diteruskan melalui emel.

Ini bererti anda perlu menunggu staf PIA untuk membalas emel (tiket) yang dibuka oleh anda. Isu akan lebih cepat dapat diselesaikan sekiranya mereka menggunakan tetingkap bual di laman sesawang.

Isu Negara Lima Mata (AS)

Sama seperti TorGuard, PIA tetap mendapat perakuan dari kami untuk digunakan oleh anda walaupun mereka bertapak dalam negara Amerika Syarikat. Dalam kajian kes yang dilakukan sebelum ini, PIA terbukti berjaya mengendalikan sapina dengan baik tanpa perlu mengorbankan data peribadi penggunanya.

Rekod trek mereka bersih dari sebarang kerjasama dengan FBI atau lain-lain agensi perisikan kerajaan dan persendirian. Oleh itu, isu syarikat ini bertapak atau dikendalikan dalam negara Lima Mata sepatutnya sudah tidak menjadi satu perkara yang membimbangkan bakal pengguna.

Namun ia dapat difahami sekiranya masih terdapat keraguan, kerana maklum saja Amerika Syarikat adalah pengasas kepada semua kesepakatan negara 14 Mata.

Outro

Anda dapat apa yang anda bayar. Jika anda hendak merasa bagaimana servis VPN premium yang lain berfungsi, anda bolehlah langgan NordVPN, ExpressVPN, ProtonVPN, BolehVPN atau TorGuard. Jika anda rasa memadailah sekadar anda mempunyai satu servis VPN ‘standard’ yang dapat menjaga privasi, sekuriti, serta keselamatan data dan rangkaian, maka PIA dapat melakukan perkara itu untuk anda.

Untuk melanggan dengan cara yang paling senang, anda pasang dan gunakan aplikasi PIA dari Google Play Store. Terdapat kemudahan in-app purchase untuk langganan sebulan atau setahun. Saya bayar lebih kurang RM27 untuk tempoh langganan sebulan.

Anda dah bersedia untuk melanggan dan mencuba PIA VPN?

Gunakan pautan berikut bagi mendapatkan langganan beserta diskaun 58% (2 tahun):

>>> Private Internet Access – OMG Hackers