Ulang Kaji Risikan Antarabangsa Fourteen Eyes (14 Eyes)

Kenapa penting untuk anda mengetahui mengenai perjanjian serta perikatan perisikan antara 14 negara ini? Supaya anda tahu bidang kuasa mereka dan dapat mengambil langkah berjaga-jaga sebelum melanggan sesuatu servis VPN.

Five Eyes (5 Eyes)

Negara-negara ‘Five Eyes’ adalah tapak permulaan kepada semua ini. Mereka ‘terhasil’ dari Perjanjian UKUSA, sebuah perjanjian persetujuan untuk mengumpul, menganalisa, dan berkongsi hasil maklumat risikan antara lima negara. Negara-negara tersebut adalah:

*Australia
*Canada
*New Zealand
*The United Kingdom
*The United States

Hari ini, ia telah berkembang di luar matlamat ketenteraan dan diplomatik selepas perang untuk menjadi sistem global pemintasan komunikasi peribadi dan komersial.

Walaupun negara-negara ini telah bersetuju untuk tidak mengintip satu sama lain sebagai musuh, mereka sering mengintip satu sama lain supaya sesebuah negara tertentu tidak terjebak dengan bidang kuasa sendiri. Sebagai contoh, jika ia bertentangan dengan undang-undang kerajaan Amerika Syarikat mengintip rakyat sendiri, mereka mungkin meminta kerajaan U.K melakukannya untuk mereka.

Nine Eyes (9 Eyes)

Gabungan risikan Nine Eyes termasuk negara dari kategori Five Eyes itu tadi, diikuti dengan:

*Denmark
*France
*Netherlands
*Norway

Fourteen Eyes (14 Eyes)

Rangkaian Perjanjian UKUSA berkembang lagi dari 9 kepada 14 buah negara. Mereka mempunyai nama rasmi bagi gabungan ini iaitu SIGINT Seniors Europe (SSEUR). Ianya bertujuan bagi bertukar-tukar maklumat risikan ketenteraan antara kesemua negara terlibat.

Negara-negara tersebut adalah:

*Germany
*Belgium
*Italy
*Sweden
*Spain

Kenapa ia penting untuk diambil tahu?

Perkara ini penting untuk beberapa sebab, tetapi isu utama adalah hal perisikan dan pengintipan negara. Anda mungkin tidak menyedarinya, tetapi agensi keselamatan di negara-negara yang paling maju mempunyai keupayaan untuk mengintip dan memantau hampir semua perkara yang anda lakukan.

Jadi, adakah anda harus mencari VPN yang berasaskan luar dari 14 negara tersebut?

VPN yang terletak di luar negara teras ‘Empat Belas Mata’ ini akan dilindungi dengan lebih ketat daripada cabaran undang-undang dan pengawasan serta pengintipan negara yang berasal dari Amerika Syarikat (AS).

Berdasarkan kepada kajian kes terdahulu, terdapat juga syarikat VPN yang berjaya mempertahankan data sulit penggunanya, meskipun ia berpusat dari AS. Ada juga syarikat VPN yang berada di luar kawasan kekuasan negara itu tetapi dengan mudah menyerahkan ia apabila diminta.

Anda boleh rujuk Kajian Kes Bidang Kuasa: PureVPN, Private Internet Access, Dan ExpressVPN.

Dengan itu, secara ringkas, jika anda inginkan privasi, cubalah cari syarikat VPN yang:

1. Berada di luar negara Fourteen Eyes,

Atau,

2. Jika ia berada dalam negara Fourteen Eyes, pastikan ia telah mempunyai rekod yang baik dalam melaksanakan tanggungjawab menjaga data peribadi anda.

Artikel asal: Perikatan Perisikan Antarabangsa: 5 Eyes, 9 Eyes, Dan 14 Eyes

Arya Putra
Arya Putrahttps://omghackers.com/
A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

Artikel Terkini

spot_imgspot_img

Artikel Berkaitan

1 Comment

Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] perisikan kerajaan dan persendirian. Oleh itu, isu syarikat ini bertapak atau dikendalikan dalam negara Lima Mata sepatutnya sudah tidak menjadi satu perkara yang membimbangkan bakal […]

spot_imgspot_img
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x