[Tutorial] Send Anywhere: Alternatif Terbaik Bagi Tujuan Pemindahan Fail

Saya adalah pengguna Pushbullet sejak sekian lama, dan secara jujurnya memang saya tidak mahu menggunakan aplikasi atau sumber lain bagi memindahkan/berkongsi fail.

Hinggalah ia seringkali memberikan ralat apabila saya hendak menghantar paparan tangkap layar dari telefon kepada PC, ketika itulah baru saya terfikir untuk mencari alternatif. Kalau kerja seringkas itu pun sudah memberikan masalah, mana mungkin dapat saya bersabar.

Akhirnya saya ‘terjumpa’ dengan Send Anywhere. Terima kasih Pushbullet untuk servis kamu selama ini. Terima kasih juga apabila kamu mula bermasalah, kerana tanpanya saya tidak akan bertemu dengan alternatif terbaik ini.

Send Anywhere berfungsi dengan cara yang berbeza dari Pushbullet. Ia menggunakan pendekatan peer-to-peer (P2P) untuk mengongsikan fail, yang bererti anda tidak menyimpan sebarang fail dalam simpanan storan awan (seperti Pushbullet). Ia juga bererti tiada rekod yang boleh anda semak atau muat turun di kemudian hari.

Perkara ini mungkin menjadi sesuatu hal yang kontra bagi seseorang, namun jika anda sememangnya jarang mencari semula fail (seperti saya), maka hal ini bolehlah diabaikan.

Anda boleh gunakan Send Anywhere bagi berkongsi fail dengan peranti Android, iOS, PC dan Mac.

Tiada isu keserasian peranti di sini. Anda boleh lihat tangkap layar aplikasi Send Anywhere di Android pada gambar berikut.

Paling penting, anda tidak perlu mendaftar sebarang akaun sebelum dapat menggunakannya. Akaun hanya digunakan bagi mendapatkan pautan khas. Selain dari itu, anda boleh terus memindah fail tanpa proses pendaftaran pengguna.

Berikut adalah paparan tangkap layar Send Anywhere versi web.

Cara menggunakannya adalah amat mudah.

Untuk memulakan penghantaran fail, anda perlu pilih satu fail yang diingini dan klik butang SEND.

Pilih pula Send Anywhere dari tetingkap yang terbuka.

Seterusnya aplikasi Send Anywhere akan memberikan enam digit nombor. Anda perlu gunakan nombor ini bagi mengesahkan pemindahan.

Pada web Send Anywhere, masukkan enam digit nombor tersebut. Klik pada butang terima di sebelahnya.

Apabila anda ingin menghantar fail lain, web Send Anywhere akan menerimanya tanpa perlu lagi pengesahan nombor. Anda klik sahaja butang DOWNLOAD.

Demikianlah cara menggunakan Send Anywhere. Kami berharap anda dapat memanfaatkan artikel tutorial ini. Kongsikan ia dengan rakan-rakan agar dapat sama menggunakan aplikasi yang sangat membantu ini.

Arya Putra
Arya Putrahttps://omghackers.com/
A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

Artikel Terkini

spot_imgspot_img

Artikel Berkaitan

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
spot_imgspot_img
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x