NordVPN: Pilihan Terbaik Untuk Kelajuan, Sekuriti Dan Privasi

Sebelum ini kami pernah mencuba dan mengulas NordVPN. Percubaan pada tahun 2017 itu telah meninggalkan kesan dan pengalaman negatif kepada kami.

Namun untuk berlaku lebih adil, sekali lagi NordVPN diberi peluang setelah lebih dari setahun ia tidak digunakan.

Adakah NordVPN akan dapat menebus kembali dan memberikan kesan positif pada kali ini? Mari kita jengah apa yang telah berubah.

Baiklah, gambar di atas ini menunjukkan paparan antaramuka klien NordVPN pada tahun 2017. Dapat dilihat ia mempunyai ciri seperti pelayan khas untuk peer-to-peer (P2P), Onion over VPN, Double VPN, Anti DDoS, dan Dedicated IP.

Di sebelah kanannya pula terdapat info mengenai pelayan yang telah dipilih, serta kelajuan internet semasa.

Mari kita bandingkan pula dengan paparan antaramuka klien NordVPN terbaru ini (2018).

Tiada lagi pelayan Onion over VPN dan Anti DDoS. Apa yang tinggal adalah P2P, Double VPN, dan Dedicated IP. Sejujurnya saya memang tidak beberapa gemar dengan pelayan yang digugurkan tersebut, kerana saya hanya tumpukan kepada pelayan P2P ataupun Dedicated IP sahaja.

Apa yang saya rasa agak kurang senang ialah ciri paparan kelajuan internet semasa yang telah dibuang dari klien. Pada saya ia sebenarnya menambah lagi ‘keserian’ paparan klien, dan setidak-tidaknya letaklah paparan jumlah bandwidth yang telah digunakan (seperti klien TorGuard).

Saya dapati, apabila ciri CyberSec dihidupkan, kelajuan internet menjadi semakin perlahan. CyberSec ini tujuannya adalah untuk menghapuskan iklan, dan melindungi pengguna dari serangan malware, phishing, dan sebagainya lagi. Jadi, jika anda rasa extension/addon adblock serta antivirus sudah mencukupi, pada saya tiada masalah untuk menyahaktif ciri ini.

Obfuscated Servers pula adalah pelayan yang dilengkapi dengan Anti-DPI.

Ia juga sedikit sebanyak akan memberi kesan kepada kelajuan internet. Sekiranya anda rasakan ia terlalu perlahan, anda boleh nyahaktif dan hanya gunakan pelayan biasa, melainkan anda sememangnya mempunyai plan untuk menggunakan ia pada rangkaian yang agak kuat firewall-nya, seperti di universiti dan pejabat.

Keistimewaan NordVPN ialah anda tidak perlukan langganan berbeza bagi mendapatkan pelayan yang mampu melepasi sekatan pada Netflix (dan lain-lain laman penstriman yang telah menyekat VPN).

Ia mempunyai ciri Dedicated IP Servers, yang mampu memainkan video-video di Netflix tanpa sebarang masalah dan tanpa tetapan-tetapan tambahan. Hanya perlu pilih pelayan, tekan sambung dan terus layari serta strim.

Konklusi

NordVPN tidak mempunyai tetapan banyak, yang sesuai atau dihalakan kepada sasaran pengguna termaju. Sebaliknya tetapan klien NordVPN agak ringkas, dan biasanya pengguna pertama kali tidak akan berasa takut untuk mencuba.

Apa yang menarik, dengan satu langganan pengguna akan memperoleh kesemua ciri-ciri yang disebutkan di atas, tanpa perlu kepada langganan tambahan (ya, seperti TorGuard).

Dari segi kekurangannya, harga langganan bulanannya yang agak mahal mungkin akan menjadi faktor utama penentu kepada seseorang sama ada hendak melanggan ataupun tidak. Jika harga bukan menjadi isu, maka NordVPN pasti tidak akan menghampakan.

Jika anda berminat, anda boleh dapatkan akaun percubaan selama 3 hari melalui pautan di bawah:

 NordVPN 3-Day Free Trial 

Dapatkan promosi 2 tahun langganan NordVPN khusus melalui omghackers.com dengan menggunakan pautan berikut:

➡ NordVPN 2 Years Promo

Arya Putra
Arya Putrahttps://omghackers.com/
A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

Artikel Terkini

spot_imgspot_img

Artikel Berkaitan

Apa pendapat anda?

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
spot_imgspot_img
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x