A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

Terdapat salah faham yang umum apabila merujuk kepada isu ketanpanamaan (anonymity) dan privasi untuk pengguna, dan VPN yang kami rasa harus dijelaskan.

Apabila matlamat utama pengguna adalah untuk mengendalikan semua perkara secara peribadi mungkin, butiran yang tampak tidak beberapa mengancam dapat memberi perbezaan ketara terhadap setiap usaha yang dibuat.

Oleh itu, terlebih dahulu elok kiranya kita bermula dari asas, iaitu ketahui apa itu ertinya melayari internet secara tanpa nama (anonymous) dan apa maksudnya untuk mempunyai privasi.

Ketanpanamaan (Anonymity)

Menjadi manusia tanpa nama (anonymous) dan mempunyai privasi jelasnya adalah dua perkara berbeza. Ketanpanamaan bukan sesuatu yang berubah. Ia bererti, jika anda tahu apa yang anda lakukan, anda akan berada dalam keadaan ketanpanamaan dari satu titik dan hanya dari sudut itu ciri identiti anda adalah sahih. Sebelum titik waktu itu, boleh dikatakan anda telah menghidupkan rakaman hayat anda sepanjang masa.

Menjadi tanpa nama adalah seperti berikut, katakan negara (seperti Malaysia) memberi nombor ID kepada semua warganya, oleh itu setiap individu yang lahir dapat diberikan satu identiti unik atas kertas yang membezakan setiap seorang. Jika nombor ID itu digugurkan dari ciri unik, maka kita hanya akan mendapat ID luaran atau perincian fizikal seperti warna rambut, ketinggian, berat badan – sesuatu yang tidak unik, namun jika digabungkan kesemuanya kita akan mendapat sesuatu yang dipanggil sebagai ID pseudo.

Oleh itu menjadi manusia tanpa nama dalam talian bererti identiti pseudo ID atau karakteristik unik anda menjadikan anda tidak berbeza dari satu kumpulan individu yang besar.

Anggapkan nama anda adalah Hafiz, dan 90% dari individu bernama Hafiz di seluruh dunia mempunyai ciri warna kulit, warna rambut, dan lain-lain keunikan tertentu, dan anda menjadi salah seorang di antaranya. Jika anda adalah ‘Hafiz’ dari kelompok 10% yang lain, anda boleh warnakan rambut anda lalu menjadi seorang ‘tanpa nama’ mulai dari titik itu (tidak dapat dikenalpasti dari berjuta-juta Hafiz).

Menjadi secara tanpa nama secara asasnya bermakna menjadi sebahagian daripada kumpulan ‘Hafiz’ yang lebih besar, jadi sebaik sahaja anda menjadi individu tanpa nama/tidak dikenali, sepatutnya anda harus benar-benar rumit untuk dicari di seluruh dunia. Ia juga bermakna adalah lebih sukar untuk menjadikan ia realiti.

Kenapa? Kerana anda mungkin dapat menggunakan semua perisian dan aplikasi di dunia untuk menjadi tanpa nama, tetapi pada satu ketika anda mungkin akan bersikap dengan cara tertentu – seperti menulis sesuatu perkataan lebih daripada yang lain, atau taip pada halaju tertentu, atau sentiasa muncul dalam talian dalam bingkai masa yang sama – maka dengan itu anda akan serta-merta menghilangkan penyamaran yang telah anda cipta.

Privasi

Privasi pula mempunyai pengertian yang sedikit berbeza. Anda boleh mendayakan atau menyahaktif privasi pada waktu yang anda kehendaki (jika anda tahu apa yang anda lakukan dan berhati-hati). Seseorang pengintip akan mengetahui siapakah diri anda, tetapi dalam hal ini anda boleh pilih untuk membiarkan sama ada pengintip tersebut dapat melihat apa yang anda sedang lakukan, ataupun tidak.

Privasi adalah menyembunyikan data daripada orang lain selain diri anda. Data ini boleh jadi merupakan satu bentuk fail, atau ia mungkin apa yang anda hantar dan terima melalui sambungan WiFi anda setiap saat.

Privasi ialah pintu yang anda tutup apabila anda pergi ke bilik mandi, atau sebaliknya, pintu yang anda pilih untuk ditutup.

Masalah utama tentang privasi, adalah perlu mengetahui di mana pintu-pintu tersebut berada dan bagaimana pula untuk menutupnya dengan betul.

Hujah utama terhadap keinginan privasi yang saya selalu dengar adalah,

“Saya tidak mempunyai apa-apa untuk disembunyikan”.

Kepada mereka ini saya katakan: adakah anda membiarkan orang lain menonton dan merekodkan anda semasa anda berada di bilik mandi?

Oleh itu, ia adalah tentang persempadanan dan mengetahui bahawa sempadan tersebut tidak boleh dipecahkan. Ia tentang mengetahui bahawa walaupun anda sedang direkodkan semasa berada di bilik mandi anda, kamera itu tidak akan dapat menangkap apa-apa yang berbaloi, iaitu video itu akan bersifat statik. Tidak kiralah kamera mana yang anda gunakan, tidak mungkin anda akan dapat melihat saya – di mana saya tidak mahu dilihat.