Artikel Perisian

Aplikasi Video Chat Google Duo Dan Mesej Teks Allo Dilepaskan Untuk Pra-Pendaftaran

Nampaknya selepas ini, akan timbul satu trend baharu dalam kalangan rakyat Malaysia, dan ianya akan menjadi buah mulut yang hangat di serata pelusuk negeri, apabila masing-masing mula dapat menggunakan aplikasi video chat oleh Google, iaitu Duo, dan aplikasi permesejan teks, Allo. Sama seperti WhatsApp yang telah ‘merebak’ dengan begitu cepat sekali, pada hemat saya Duo […]

Berita

Vladimir Putin Akan Mengharamkan Pokemon GO Kerana Kaitannya Dengan CIA

  Hmmm.. mungkin sesetengah dari rakyat Malaysia terutamanya Gen Y beranggapan Mufti di negara ini dari negeri Wilayah Persekutuan (khususnya) adalah golongan paranoid yang perlu ‘diingatkan’ melalui suara-suara liberal yang semestinya menjadi sokongan anak muda kerana seiringan dengan keinginan, hasrat dan suara mereka. Tapi kan, abam ada dengar-dengar cerita bahawa Presiden Rusia, Vladimir Putin bakal […]

Artikel Pilihan OMG

Program Bacaan Al-Quran Serentak Seluruh Dunia Menerusi World #QuranHour

Pada 11 September ini, untuk julung kalinya akan diadakan satu program bacaan Al-Quran secara serentak di seluruh dunia melalui sebuah program yang digelar sebagai World #QuranHour, bertemakan Cinta dan Syukur, mulai jam 9 pagi dan akan berlangsung selama satu jam. Menurut Pengerusi Kumpulan Media Karangkraf Malaysia, Hussamuddin Yaacub, program ini merupakan satu kronologi rentetan kejayaan program […]

Android Artikel

Pokemon GO Melepasi Jumlah Muat Turun 100 Juta Di Google Play Store Dalam Tempoh Sebulan

Cuba bayangkan sekiranya permainan Pokemon GO ini adalah permainan BERBAYAR? Bagaimana jika ia perlu dibeli dengan harga sebanyak RM10-20 sebelum dapat dimainkan? Saya rasa jumlah muat turun mungkin banyak, tetapi tidak akan sebanyak 100 juta kali dalam tempoh sebulan. Fenomena yang dicipta oleh permainan dari Niantic ini telah mewujudkan suatu gelombang baru di mana seluruh […]

Android Aplikasi

Lokasi Tajaan Akan Hadir Untuk Pokémon GO

Walaupun masih belum dilancarkan secara rasmi untuk Malaysia, dan ada ura-ura sekatan akaun/peranti untuk yang mencuba melalui apk, tetapi ‘ini Malaysia’, tak langsi kalau tak langgar. Hehe. Pokémon GO telah menjadi suatu fenomena, baik yang mengikuti kartunnya dulu mahupun yang secara tiba-tiba menyertai gelombang yang hadir. Buat masa ini kebanyakan PokéStops dan gym berada di […]

Android

Android 7.0 N Secara Rasminya Dinamakan Sebagai Nougat

Nampaknya harapan abam untuk melihat Android N dinamakan sebagai Android Nutela musnah apabila Google telah memilih Android ‘Nougat’ sebagai nama pilihan. Android versi ke 7 ini masih lagi dengan tema pencuci mulut/manisan/gula-gula/whateva dan anda boleh lihat gambar statue Android versi ini pada gambar berikut.   ‘Huduh’. Lantak la kau orang nak panggil abam reviewer tak […]

Editorial

Bekazon, Era Komik Hybrid: Selamat Tinggal Ujang dan Apo?, Selamat Datang Bekazon!

Lebih kurang setahun negara dikejutkan dengan ‘kehilangan’ dua buah komik beserta ‘maskotnya’ yang ikonik iaitu majalah Ujang dan Apo? serta Pakcik Din Beramboi dan Mansor Todak. Operasi syarikat tidak lagi mampu menanggung kos yang kian meningkat, dan diakui faktor-faktor seperti GST beserta ‘industri’ cetak rompak ke dalam bentuk pdf telah membunuh industri komik yang kita […]

Aplikasi

Opera Mini Kini Lebih Padat Dengan Ciri Baru

Tahukah anda, dulu abam tak peduli sangat pasal Opera Mini ni. Tapi lepas menggunakan Digi, segalanya berubah (kih kih kih).Maklumlah, dengan Digi, anda boleh layari mana-mana laman web tanpa dikenakan caj data (unlimited browsing sahaja, bukan unlimited downloading). Jadi bila dah macam tu, abam pun apa lagi, pasang dan guna. Bila dah guna, lama-kelamaan kita […]