More

  Vladimir Putin Akan Mengharamkan Pokemon GO Kerana Kaitannya Dengan CIA

   

  Hmmm.. mungkin sesetengah dari rakyat Malaysia terutamanya Gen Y beranggapan Mufti di negara ini dari negeri Wilayah Persekutuan (khususnya) adalah golongan paranoid yang perlu ‘diingatkan’ melalui suara-suara liberal yang semestinya menjadi sokongan anak muda kerana seiringan dengan keinginan, hasrat dan suara mereka.

  Tapi kan, abam ada dengar-dengar cerita bahawa Presiden Rusia, Vladimir Putin bakal mengharamkan permainan Pokemon GO (aih, cerita Pokemon lagi) di negara tersebut.

  Apakah relevannya pengharaman itu?

  Siasatan dalaman Kremlin telah mendedahkan bahawa permainan yang sedang viral itu mempunyai hubungan secara terus dengan agensi CIA, komuniti perisikan yang besar, serta sedang digunakan secara rahsia untuk mengumpulkan data pada skala mega.

  Menurut sumber-sumber dari siasatan tersebut, kebanyakan dari pemain yang terdiri daripada anak-anak muda telah pun menyerahkan secara sukarela data-data mereka yang sulit serta menjadi ‘ejen-ejen tidak rasmi’ bagi CIA.

  Pencipta permainan tersebut iaitu Niantec, dikatakan mempunyai hubungan/kolaborasi bersama CIA. Ketua Pegawai Eksekutif Niantec, John Hanke telah mengasaskan Keyhole pada tahun 2001, yang kemudiannya dibeli oleh Google. Sebahagian besar daripada dana yang digunakan untuk mengasaskan Keyhole datang dari National Geospatial-Intelligence Agency (NGA) dan CIA sendiri.

  Setelah beberapa tahun mengkaji, akhirnya ‘lahirlah’ Pokemon GO dan ia merupakan kemuncak dalam karier beliau sebagai ejen risikan New World Order (NWO), apabila telah mencipta kaedah unik untuk mengintip rakyat bukan sahaja di negara sendiri bahkan di seluruh dunia tanpa rasa curiga dari para pemain-pemainnya.

  Agensi risikan yang mahu mengetahui ‘pelan’, kedudukan, dan ‘blue print’ sesebuah bangunan kini boleh melakukan demikian hanya dengan meletakkan watak makhluk Pokemon yang menarik di kawasan terbabit, dan pemain-pemainlah yang akan mengutip setiap data tersebut untuk mereka.

  Putin yang telah berikrar untuk menghapuskan New World Order pada tahun 2016, mempercayai bahawa permainan realiti telefon pintar itu adalah suatu bentuk penyamaran yang bijak.

  Walaupun Pokemon GO masih belum dirilis di Rusia, namun beberapa orang individu telah memperoleh akses kepadanya dan telah mula bermain di Moscow, menyebabkan Putin mengeluarkan amaran kepada mereka supaya menjauhi kawasan kejiranan beliau dan juga bangunan-bangunan kerajaan.

  Penutup

  Kuncinya – kalau paranoid jangan main Pokemon GO!

  Ehh senang betul abam ulas. Bukan apa, benda ni abam tulis sekadar berita sahaja. Nak main, mainlah. Abam banyak lagi benda nak buat ni. Ok lah, chow seen chi aaa.. papai!

  Hang nak pi mana? – Pokemon The President

  Terjemahan sebahagian dari: Your News Wire

   

  Arya Putrahttps://omghackers.com/
  A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

  Artikel Terkini

  Artikel Berkaitan

  %d bloggers like this: