As Above, So Below: Sesak Nafas!

Philosopher’s Stone‘ muncul dalam pelbagai filem dan drama. Orang Arab sebut sebagai ḥajar al-falāsifa. Apa dia benda ni? Ia merupakan batu mistik yang dipercayai dapat melanjutkan usia seseorang manusia, untuk dapat hidup buat selama-lamanya, dan dapat menukar raksa menjadi emas atau perak.

Kenapa perlu faham perkara ini dulu? Kerana inilah dia subjek yang menjadi tumpuan dalam filem As Above, So Below. Sekali lagi ia bertemakan ‘found footage‘, dan bersandar kepada suasana seram gaya ‘Lovecraft’ (Lovecraftian Horror).

Atmosfera alam ghaib dan persekitaran kultus dalam filem ketika watak sedang menuju ke ‘destinasi’, akan menyebabkan mereka yang claustrophobic terus sesak nafas. Sebabnya? Kesemua watak masuk ke dalam sebuah kawasan misteri, lalu menyelinap ke gua yang gelap dan sempit, dipenuhi dengan makhluk-mahkluk yang menakutkan.

Scarlett Marlowe, seorang sarjana muda dalam bidang kimia ingin meneruskan legasi kajian bapanya mengenai ‘philosopher’s stone‘, batu ajaib yang dapat memanjangkan hayat manusia.

Dalam perjalanan, dia memerlukan bantuan dari bekas kekasihnya, George, yang berkali-kali menolak pelawaannya untuk menyambung kajian tentang batu tersebut.

Tetapi siapalah George, seorang lelaki biasa hendak menolak permintaan dari gadis cantik yang pernah dicintainya. George ‘terperangkap’ jua akhirnya apabila dia terpaksa mengikuti pengembaraan Scarlett bersama beberapa orang kru yang lain setelah mereka dikejar oleh polis.

Malang memang tidak berbau, kerana kalau berbau manusia tak akan tertimpa dek malang.

Itulah nasib mereka dalam ‘Catacombs of Paris‘. Perjalanan yang mulanya nampak mencabar, hanyalah secebis sahaja dari apa yang bakal mereka lalui. Mungkinkah batu itu hanya teori atau khayalan seorang manusia yang sudah gila?

Anda boleh tonton As Above, So Below di: https://www.netflix.com/title/70307661

#GengStreaming #CutTheCord #CutTheCable #ItsMoveTime #HPLovecraft

Murung Mohowongso
Murung Mohowongsohttp://omghackers.com
Hobi saya membeli belah atas talian. Ketagih dalam mengumpul gajet dan semua mainan yang tidak mampu dibeli semasa zaman kanak-kanak dahulu. Akan ambil masa minima 2 minggu membaca review dan buat ulangkaji sebelum membeli sebarang produk. Sangat tidak suka berpura-pura dan juga orang yang berpura-pura. Asertif dan introvert, tapi tak pernah biadap. Hubungi saya di [email protected]

Artikel Terkini

spot_imgspot_img

Artikel Berkaitan

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
spot_imgspot_img
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x