Durian Buruk Filem Inggeris

Lights Out: Sebuah Premis Yang Menjanjikan Ketakutan

Saya adalah seorang anak 80an. Anak-anak 80an membesar dengan filem-filem seram dari Steven Spielberg, yang mana kebanyakannya biarpun ia tiada CGI yang hebat, namun ia tetap lebih menakutkan dari filem-filem kontemporari dek kerana garapan jalan ceritanya yang kemas dan tersusun rapi. Tak lupa juga dari beberapa trilogi yang mantap seperti A Nightmare on Elm Street […]

Artikel Durian Buruk Filem Inggeris

Review Filem The Conjuring 2 : The Enfield Poltergeist

Saya tidak pasti sejauh mana James Wan mempunyai ‘jiwa Asia’, namun menonton The Conjuring 2 jelas menunjukkan bahawa beliau faham benar akan ‘kaedah’ kejiwaan filem seram orang Asia (Thailand contohnya) yang sememangnya mempunyai unsur-unsur menyeramkan melalui babak-babak suspens.Dalam filem ini juga kita akan dapat melihat sudah kurang penggunaan ‘jump scares‘ yang terlalu cliche, juga sudah […]

Durian Buruk Filem Melayu

Review Filem Munafik (2016) : Perempuan Mengandung Jangan Mengada Pergi Tengok

Ketakutan dalam/pada filem boleh terbahagi kepada 2 (pada saya lah).1. Jump scares (‘Ketakutan’ disebabkan terkejut/terperanjat) 2. Real fear (Ketakutan disebabkan suasana/jalan cerita/lakonan) Sebelum menulis review, saya ingin memberikan dulu ‘rating’. Kita buat review ini secara terbalik dek kerana filem ini lain dari yang lain dan boleh tahan bolak baliknya. Berikut adalah penilaian saya: Jalan cerita: […]

Durian Buruk

Review Filem 3 Alif Lam Mim : Gambaran Sebuah Negara Liberal

SPOILER ALERT : Untuk anda yang masih belum menonton filem ini, saya sarankan anda tontonlah terlebih dahulu, kerana dalam review ini akan mendedahkan kesemua plot-plot cerita dalam filem 3 Alif Lam Mim ini. Terima kasih.Sebelum ini, saya tidak pernah menonton walaupun satu hasil karya saudara Anggy Umbara. Inilah filem pertama garapan beliau yang saya tonton dengan […]

Durian Buruk Filem Melayu

Review Filem Polis Evo : Ini Bukan Filem Polis Biasa-Biasa

Pertama kali mendengar berita filem Polis Evo mendapat kutipan 2.5 juta dalam hanya 4 hari tayangan, saya cuma mencebik bibir.”Mehhh, ini mesti sebab daya tarikan kuat Shaheizy Sam dengan Zizan, takde benda lain”. Tidak dapat tidak inilah apa yang telah saya fikirkan pada mulanya. Kemudian apabila partner dalam omghackers.com, Mei Slumberz memberikan racun tuba yang […]

Durian Buruk Filem Inggeris

Review Filem Poltergeist (2015)

Waktu dulu ketika kecil saya menonton filem Poltergeist di rumah Mak Ngah saya (arwah) bersama-sama dengan saudara saya, di depan televisyen petak-gemuk, digabungkan bersama tape player. Duduk lah di depan tv petak-gemuk itu ramai-ramai. Paling kelakar, apabila ia tiba-tiba ‘rosak’, gambar yang keluar cuma ‘semut-semut’ kecil. Maka Mak Ngah akan mengarahkan budak yang paling depan […]

Uncategorized

Cicak Man 3 : Sebuah Filem Yang Epik, Dengan Kegagalan

Pada mulanya saya enggan lagi untuk menulis tentang filem ini. Ianya sudah lama berlalu. Ia juga sudah lama mengutip hasil yang berjuta-juta. Errr.. ye ke? Walaupun tidak kedengaran lagi seperti filem-filem sebelumnya (Cicak Man, Cicak Man 2) yang berjaya dengan kutipan jutaan Ringgit, saya yakin filem ini tidak kurang hebat kutipannya. Namun, bukan berkenaan hasil […]

Uncategorized

Review Filem Sunti @Facebook

Sewaktu kaki saya menjejak langkah masuk ke dewan panggung wayang itu, saya sangkakan saya tersalah masuk, kerana boleh dikatakan tiada penonton pun di situ. Pada saya trailer filem ini bolehlah dikatakan agak baik dan seakan menjanjikan ‘sesuatu’. Tidak mengapalah, mungkin inilah hakikatnya, orang kita dah hilang keyakinan untuk menonton filem Melayu (walau pada hakikatnya pengarah […]

Artikel

Babak-Babak ‘Cliche’ Dalam Filem Melayu

Mungkin akan ada sesetengah dari anda yang berkata, “Ehhh Mr. Hac, macam takde kena-mengena je dengan niche blog ni? Musykil la..” Siapa yang cakap dunia perfileman tiada kaitan dengan IT saya rasa patut masuk Tabika KEMAS balik. Tak pun masuk Tadika PASTI. Saya PASTI anda akan kembali normal. Bukan apa. Dari tahun lepas saya hendak […]