MF Ghost: Sambungan Siri Initial-D Kini Mula Bersiaran

Budak-budak 90an pastinya kenal dengan siri anime lagenda, Initial-D. Watak Takumi Fujiwara dan kereta lagendanya, Panda Trueno AE86 menjadi idaman dan buruan setiap peminat kereta. Sehingga kini, AE86 masih menjadi pilihan bagi penggiat sukan drift, satu sukan lumba kereta unik yang dipopularkan menerusi siri anime Initial-D ke seluruh dunia.

Kini, siri dan ceria lagenda Initial-D diteruskan lagi dengan watak dan kereta baru tapi masih lagi dalam dunia asal Initial-D. Watak utama bagi siri anime MF Ghost adalah Kanata, seorang remaja kacukan Inggeris-Jepun.

Kanata adalah anak didik Takumi dengan gaya pemanduan yang sama. Bezanya, kini dia memandu Toyota 86GT ZN6. Sedikit trivia, model kereta Toyota 86GT ZN6 ini juga merupakan model ‘tribute’ Toyota kepada kereta asal Toyota AE86 Trueno. Jadi, tidak salah lagi MF Ghost sebagai siri ‘kemaskini’ kepada siri lagenda Initial-D sebagaimana 86GT adalah ‘kemaskini’ kepada model lagenda AE86.

Siri anime MF Ghost mengambil latar masa ketika kereta pembakaran dalaman (ICE) sudah diharamkan di dunia. Ryosuke dalam siri Initial-D kini menjadi pengasas kepada sukan lumba kereta baru, MFG. MFG adalah satu-satunya tempat dalam dunia di mana para peminat kereta petrol boleh memandu kereta petrol dalam dunia di mana kereta petrol kini sudah dikira luput.

MF Ghost boleh ditonton sebagai Amazon Prime Originals. Gaya anime juga hampir sama dengan anime asal Initial-D dengan penglibatan daripada pencipta asal Initial-D dalam pembikinannya. MF Ghost baru sahaja bersiar sehingga episod 2 setakat ini. Apa yang paling best? Mestilah kemunculan semula eurobeats!

Murung Mohowongso
Murung Mohowongsohttp://omghackers.com
Hobi saya membeli belah atas talian. Ketagih dalam mengumpul gajet dan semua mainan yang tidak mampu dibeli semasa zaman kanak-kanak dahulu. Akan ambil masa minima 2 minggu membaca review dan buat ulangkaji sebelum membeli sebarang produk. Sangat tidak suka berpura-pura dan juga orang yang berpura-pura. Asertif dan introvert, tapi tak pernah biadap. Hubungi saya di [email protected]

Artikel Terkini

spot_imgspot_img

Artikel Berkaitan

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
spot_imgspot_img
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x