Telefon Pintar Lingkungan RM1500-1999: Masa Untuk Berbelanja Dengan Berhemah

Membuat pilihan telefon pintar bagi kalangan marhaen yang perlu menyimpan terlebih dahulu (atau membuat bayaran ansuran bulanan) adalah tidak mudah.

‘Tersilap’ memilih, hati merana. Wang bukan segalanya tetapi boleh kata segalanya memerlukan wang. Oleh itu, pemilihan ‘tepat’ untuk keinginan dan keperluan sendiri mengikut peribadi serta rasa hati adalah amat-amat kritikal lagi signifikan.

Pasti akan ada ‘kawan’ yang sibuk berkata,

“Alah, tambah sikit boleh dapat itu..”

Ya, abam memahami anda kerana kita ni lebih kurang saja. Setiap sen dibelanjakan itu sangat berharga buat kita.

Jadi, tanpa meleleh.. Ehh. Tanpa melengahkan masa, ayuh kita lihat senarai beberapa telefon pintar marhaen yang menarik untuk dinilaikan (dan dibeli):

1. Poco F4

Poco F4 merupakan naik taraf kecil atau ‘minor’ daripada model terdahulu iaitu Poco F3. Pun begitu, ia kini dikemaskini bersama ciri OIS pada kamera utama dan pengecasan pantas 67W.

Beli di:

Shopee: https://shope.ee/4AQaX6qw1w

Lazada: https://invol.co/clfdo3u

2. Vivo X70

Ini merupakan model vivo yang amat menarik untuk dimiliki, walaupun kebanyakan ‘tech vlogger’ hanya mempedulikan model Pro dan Pro Plus sahaja. Meski jua sudah keluar model penggantinya iaitu X80/X80 Pro, tetapi model ini masih relevan untuk digunakan.

Kameranya yang dikombinasi bersama optik dari Zeiss menjadikan ia antara peranti lingkungan bajet yang berbaloi berada dalam poket masing-masing.

Beli di:

Shopee: https://shope.ee/9US6upxUiA

Lazada: https://c.lazada.com.my/t/c.cofHne

 

3. Honor 70

Menggunakan Snapdragon 778G+ 5G, ia tidak kalah dari segi prestasi. Ada sahabat yang telah menguji cuba Night Mode telefon ini dan amat berpuas hati dengan hasilnya. Sesiapa yang menggunakan Honor pasti akan menyetujui perkara ini.

Bateri berkapasiti 4800mAh dan dengan pengecasan pantas 66W, anda tidak akan mengalami ‘battery anxiety.’

Beli di:

Shopee: https://shope.ee/99pGbDRnQQ

Lazada: https://c.lazada.com.my/t/c.cofHIB

4. Samsung Galaxy A53

Ini adalah salah satu siri A dari Samsung yang amat baik dari aspek nisbah prestasi kepada nilai wang. Berbanding ‘adik-beradiknya’ iaitu A33 yang diturun taraf sedikit dari segi kamera, atau A73 yang menggunakan Snapdragon 778G 5G, ia tidak terkalah apa pun terutamanya di sudut kamera.

Kamera disertai OIS, dan dengan pembesar suara stereo, menjadikan peranti ini amat sesuai buat peminat dunia multimedia.

Beli di:

Shopee: https://shope.ee/7Uh2cGR3Eg

Lazada: https://c.lazada.com.my/t/c.cofppt

5. Xiaomi 12T

Ini merupakan peranti pilihan abam sendiri. Harga sedikit ‘keras’ berbanding peranti di atas, tetapi amatlah berbaloi.

Dikuasakan oleh Dimensity 8100-Ultra, kamera 108MP beserta OIS, pembesar suara stereo, bateri berkapasiti 5000mAh dengan pengecasan pantas 120W (bateri boleh penuh dari 0% dalam masa 19 minit!), ciri-ciri ini menjadikan Xiaomi 12T bukan sahaja boleh dilabel sebagai ‘entry-level flagship’, malah mungkin sekali ‘flagship killer’ untuk tahun ini.

Beli di:

Shopee: https://shope.ee/4fMrFXty1R

Lazada: https://c.lazada.com.my/t/c.cofqEE

Sebutan Terhormat (Honorable Mention):

1. Google Pixel 5A 5G

Telefon ini tidak terdapat dalam senarai kerana ia tidak memiliki sokongan rasmi dalam Malaysia, namun masih bagus untuk dinilaikan.

Kebanyakan yang dijual sememangnya pre-loved/used condition tetapi buat yang nak merasa sangat, bolehlah cuba.

Beli di:

Shopee: https://shope.ee/10TYrvywOx

Lazada: https://invol.co/clfdp8w

2. Google Pixel 6A

Ramai penjual yang menjual Japan Set – dikatakan ia tidak mempunyai beberapa ciri. Contohnya tidak dapat ‘mute’ kamera, melainkan anda pasang Gcam (huh! Ironi di situ).

Beli di:

Shopee: https://shope.ee/8eszzbcL3o

Lazada: https://invol.co/clfdp90

3. Black Shark 4

Model ini agak lama sedikit, tetapi juga masih relevan digunakan. Skrin segar semula 144Hz, ditala untuk permainan (gaming) beserta ‘physical pop-up gaming triggers’ – para gamers pasti berpuas hati.

Ia turut mempunyai pengecasan pantas 120W, oleh itu anda boleh bermain tanpa bimbangkan nilai semasa bateri.

Beli di:

Shopee: https://shope.ee/2VIMh2mqQae

Lazada: https://c.lazada.com.my/t/c.cofw1G

4. Redmi Note 11 Pro Plus 5G

Model ini terjual laku keras. Kebanyakan penjual habis stok storan 256GB. Barangkali kerana harganya yang mampu milik, diiringi oleh spesifikasi yang bagus, tidak hairan jika sukar untuk mencarinya. Kebanyakan stok yang ada adalah untuk storan 128GB.

Pun begitu, masih berbaloi jika ingin dijadikan sebagai sandaran. Pengecasan pantas 120W dan dapat memenuhkan bateri berkapasiti 4500mAh dalam masa 15 minit, ini sesuatu yang sukar diperoleh meskipun pada peranti mercu/perdana.

Beli di:

Shopee: https://shope.ee/6zkm4AAvHk

Lazada: https://c.lazada.com.my/t/c.cofFts

5. Xiaomi 12 Lite:

Model ini sering menjadi pilihan kaum hawa. Mungkin kerana pilihan warna yang lembut, saiz sedikit kecil, dan reka bentuk yang cantik menyebabkan ia jadi tarikan.

Tetapi jangan silap. Ia masih hadir dengan spesifikasi menawan. Dikuasakan oleh Snapdragon 778G 5G, skrin AMOLED beserta sokongan ciri Dolby Vision dan DR10+, penggemar multimedia tidak mudah bosan dengannya.

Beli di:

Shopee: https://shope.ee/20M6KwZthp

Lazada: https://c.lazada.com.my/t/c.co5juq

6. OnePlus Nord 2T

Jangan terlepas pandang. Walaupun bukan model mercu, OnePlus Nord 2T boleh dikatakan hampir ada semuanya, tanpa memasukkan apa yang anda tidak perlu.

Kameranya beresolusi 50MP dan turut hadir bersama OIS, pembesar suara stereo, dan dikuasakan oleh Dimensity 1300, OnePlus Nord 2T mungkin antara peranti pertengahan yang berbaloi dimiliki.

Beli di:

Shopee: https://shope.ee/3KrTwQImqO

Lazada: https://invol.co/clfdssz

************************************

Tips: Add to cart saja dulu, dan check out pada 12hb nanti kerana harganya akan semakin berkurangan dengan diskaun.

************************************

Berminat nak tahu antara Android TV Box yang masih relevan digunakan untuk kempen kami, ‘Cut the Cord 2022’?

Boleh ke artikel ini:

Peranti Penstriman Untuk Kempen ‘Cut The Cord 2022’

Arya Putra
Arya Putrahttps://omghackers.com/
A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

Artikel Terkini

spot_imgspot_img

Artikel Berkaitan

Apa pendapat anda?

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
spot_imgspot_img
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x