More

  Penjejak Moden Di Internet: Realiti Hidup Dalam Rangkaian Dipantau Orang

   

  Tahukah anda, modern trackers atau ‘penjejak moden’ dalam internet ini tidak perlu tahu alamat IP sebenar anda untuk menjejak anda?

  Dengan penjejak, Facebook (contohnya) boleh menjejak aktiviti harian anda, walaupun anda bukan pengguna Facebook.

  Kenapa mereka berusaha menjejak kesemua orang meskipun individu tersebut bukan merupakan pengguna Facebook?

  Ini adalah kerana informasi diri anda ialah satu bentuk perniagaan yang punyai nilai berbillion dollar banyaknya.

  Suka untuk saya imbas kembali satu kes, di mana pasaraya Target pernah dapat ‘meramalkan’ kehamilan seorang remaja lebih awal daripada ibu dan bapanya.

  Lalu berlakulah episod ‘oof’ yang tidak terjangka.

  Mengapa? Kerana remaja malang itu masih belum bersedia berkongsi kehamilannya dengan ibu dan bapa. Mungkin bapa kepada bayi tersebut tidak ‘direstui’? Entahlah. Kehamilan dikesan apabila pasaraya tersebut bertindak menghantar kupon² diskaun untuk pembelian barangan bayi.

  Bapanya yang menjumpai kupon itu meminta penjelasan dari pihak pasaraya, lalu terbongkarlah rahsia.

  Realiti distopia dunia internet tanpa privasi adalah amat menakutkan.

  Di China, Google China membina sebuah prototaip enjin carian versi ‘disekat’ khusus untuk rakyat di sana, yang mana setiap hasil carian akan dihubungkan terus ke nombor telefon bagi memudahkan kerajaan China memantau carian rakyat mereka.

  Data tersebut digunakan oleh kerajaan untuk memberi setiap individu skor sosial dan menyusun kedudukan mereka secara teratur mengikut penarafan tersendiri.

  Skor sosial ini tidak dapat dikawal oleh individu berkenaan, dan adakalanya menghasilkan ‘keputusan’ mengejutkan seperti dilarang dari melancong ke luar negara, membeli-belah, bahkan ditegah dari melakukan aktiviti sosial.

  Teruk bukan sekatan dan pemantauan di sana?

  Ini baru sekadar contoh pendek, dari pelbagai lagi kes untuk menjustifikasikan betapa pentingnya privasi. Hak anda boleh dinafikan, informasi anda boleh dibuat sebagai satu ‘cherry-pick’ untuk membuktikan anda melakukan sesuatu kesalahan, walaupun ia bukan ‘bukti’, serta pelbagai lagi isu-isu lain.

  Kebebasan digital secara individual perlu dititik berat agar tidak suatu hari nanti informasi diri akan diguna pakai semula bagi menyusahkan diri anda.

  Ada pelbagai alat (tools) boleh digunakan dalam memastikan pemantauan terhadap diri dapat diminimakan. Diulangi, diminimakan.

  Antaranya seperti Tails.

  Rujuk:

  Tails: Cara Hidup Sebagai Manusia Halimunan Di Internet

  Pelayar web? Antara contohnya Brave:

  Brave Browser

  Dan pelbagai lagi alatan lain. Kami akan cuba kongsikan sebanyak mungkin informasi yang ada. Terima kasih kerana setia bersama kami selama ini. Kongsikan artikel ini kepada rakan anda agar mereka juga dapat bersama kita dalam usaha mengurangkan profil diri.

  Arya Putrahttps://omghackers.com/
  A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

  Artikel Terkini

  Artikel Berkaitan

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  0
  Would love your thoughts, please comment.x
  ()
  x
  %d bloggers like this: