More

  Tails: Cara Hidup Sebagai Manusia Halimunan Di Internet

  Hidup di zaman penuh pemantauan dari pihak ketiga ini memerlukan satu dinding penghalang agar aktiviti mereka dapat dijeda sebentar.

  Tidak kisahlah siapa pun anda, ada masanya kita perlu bersendirian agar dapat memberi ruang kepada minda untuk dapat bertenang dalam memikirkan perancangan hidup.

  Kadangkala kita juga tidak mahu diri dijejaki oleh insan-insan yang kita sudah tidak mahu lagi berurusan dengan mereka, atau kita hanya mahu hidup tanpa ada apa kaitan dengan dunia luar.

  ********

  Anda memenuhi kriteria di atas? Oleh itu, anda layak menggunakan Tails. Biasanya pengguna Tails terdiri dari ‘whitleblower’, jurnalis, dan beberapa lagi kategori individu yang enggan hidupnya dipantau atau diburu.

  Apa Itu Tails?

  Tails merupakan singkatan daripada perkataan The Amnesic Incognito Live System. Ia adalah sebuah sistem operasi jenis ‘incognito’, iaitu ia tidak akan menyimpan sebarang data dalam sistem. Sesuai dengan namanya, kesemua data akan dihapus a.k.a ‘dilupakan’.

  Antara ciri Tails yang penting ialah ia akan terus bersambung ke rangkaian Tor sebaik sahaja berhubung ke internet. Tails tidak akan membiarkan anda menggunakan rangkaian biasa yang terdedah kepada pemantauan sama ada daripada ISP mahupun pihak lain.

  Pelayar web yang digunakan juga menggunakan sambungan Tor (Tor Browser). Manakala rangkaian dilindungi oleh Onion Circuits. Anda boleh lihat beberapa paparan tangkap layar di bawah.

  Anda boleh muat turun Tails di pautan: Tails.

  Arya Putrahttps://omghackers.com/
  A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

  Artikel Terkini

  Artikel Berkaitan

  1 komen

  Subscribe
  Notify of
  guest
  1 Comment
  Oldest
  Newest Most Voted
  Inline Feedbacks
  View all comments

  […] Tails: Cara Hidup Sebagai Manusia Halimunan Di Internet […]

  1
  0
  Would love your thoughts, please comment.x
  ()
  x
  %d bloggers like this: