More

  China Menggelar AS Sebagai ‘Empayar Penggodaman’

   
  Berikutan dari tuduhan NSA ke atas penggodam dari China mengeksploit ralat sekuriti siber, China membalas kembali dengan memanggil Amerika sebagai empayar penggodaman.
   
  Sebelum itu NSA menyenaraikan 25 kerentanan pada perisian umum yang dikatakan dapat dieksploitasi oleh penggodam upahan negara China untuk dapat mengakses data sensitif.
   
  Sebilangan besar kerentanan dapat dimanfaatkan untuk mendapatkan akses awal ke rangkaian mangsa menggunakan produk yang dapat diakses secara terus dari internet dan bertindak sebagai pintu masuk ke rangkaian dalaman.
   
  Kerentanan yang disenaraikan oleh agensi tersebut sudah diketahui umum, dalam perisian seperti Microsoft Windows atau produk kerja jarak jauh Citrix Systems Inc.
   
  Walaupun kerentanan telah didedahkan, pakar sekuriti komputer mungkin berhadapan kesukaran untuk menerapkan perbaikan yang memadai bagi mengurangkan kelemahan.
   
  Dalam beberapa keadaan, kerentanan sudah berusia beberapa tahun sementara yang lain baru ditemui pada bulan September lalu.
   
  Selepas dituduh sebagai pengeksploitasi kerentanan, jurucakap Kementerian Luar China membalas dengan kenyataan – AS adalah ’empayar penggodaman’, kata jurucakap kementerian, Zhao Lijian dalam sidang media pada hari Rabu, dengan memetik program perisian/pemantauan yang didedahkan oleh bekas kontraktor NSA iaitu Edward Snowden pada tahun 2013.
   
  Program dimaksudkan ialah PRISM.
   
  PRISM ialah kod nama bagi sebuah program di bawah NSA yang mengumpulkan komunikasi internet dari berbagai syarikat internet di AS.
   
  Prism adalah salah satu program pengawasan/pengintipan dibocorkan oleh Snowden, yang memperlihatkan bagaimana NSA mengumpulkan komunikasi internet dari syarikat teknologi seperti Google, Facebook dan Microsoft.
   
  Zhao juga menuduh AS menduduki posisi paling hadapan dalam perisian dan perkakasan, memberikan negara itu ‘kelebihan semula jadi’ dalam mengeksploitasi kerentanan.

  Infografik oleh: National Security Agency (NSA).

  Arya Putrahttps://omghackers.com/
  A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

  Artikel Terkini

  Artikel Berkaitan

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  0
  Would love your thoughts, please comment.x
  ()
  x
  %d bloggers like this: