More

  Privado Private Search Engine: Enjin Carian Yang Mementingkan Privasi

  Sebelum ini kita hanya ada beberapa pilihan untuk enjin carian yang mensasarkan kepada privasi. Salah satunya ialah DuckDuckGo, yang mula meluncur kepada populariti selepas kemunculannya pada tahun 2008.

  Bukan sedikit penggunanya. Dikatakan pada tahun 2019 sahaja, ia memperoleh carian dari pengguna sebanyak 36 juta dalam sehari. Terlalu ramai pengguna yang tidak mahu carian mereka dijejak oleh enjin carian arus perdana seperti Google dan Bing.

  Tetapi sebut mengenai Bing, tahukah anda, enjin carian dari Microsoft itu mempunyai versi fokus ke arah privasi?

  Ia dinamakan sebagai Privado, sebuah enjin carian dari CodeFuel yang menyasar kepada pengguna yang inginkan privasi ketika membuat carian.

  Hasil carian dikuasakan oleh Bing, tetapi dipacu oleh carian pengguna dan bukan dari demografi atau data peribadi mereka.

  Pada akhir tahun lepas, enjin carian privasi Startpage memperkenal satu tab khusus untuk berita, menambahkan ciri seperti carian web, gambar, video, dan sebagainya lagi. Suapan berita disediakan oleh Microsoft melalui Bing.

  Iklan keluar berdasarkan pertanyaan carian pengguna yang ditaip oleh mereka. Tetapi dengan Privado, Bing tidak menggunakan informasi tentang pengguna untuk mensasarkan iklan.

  Anda boleh tukar beberapa tetapan. Walaupun tidak banyak, tetapi cukuplah untuk enjin carian yang lebih menumpu kepada privasi ini.

  Kalau ada sesuatu yang masih belum berfungsi ialah hasil carian untuk gambar.

  Privado ada extension/addon untuk Google Chrome (dan mana-mana pelayar berasaskan Chromium) dan Firefox.

  Chrome
  Firefox
  Google Play Store

  Anda boleh cuba sendiri Privado di: Privado Private Search Engine.

  Arya Putrahttps://omghackers.com/
  A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

  Artikel Terkini

  Artikel Berkaitan

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  0
  Would love your thoughts, please comment.x
  ()
  x
  %d bloggers like this: