Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, bertemu lagi kita dalam artikel mengenai produk OnePlus, kali ini mengenai sistem operasi OnePlus, iaitu OxygenOS. Tapi ini bukan OxygenOS yang lama, tapi yang diberi nafas baru.

Anda boleh lihat perubahan ini di OxygenOS Open Beta yang terkini pada peranti OnePlus 5/5T serta Android Pie Developer Preview (nama lain Android Pie Beta) pada OnePlus 6. (Dulu namanya Android P Beta, tapi dah keluar nama Pie, Pie la. Bukan Pei, tu Carl Pei, pengasas OnePlus)

OxygenOS, seperti mana anda semua tahu, ia merupakan hampir stok Android (seperti produk peranti Google) tapi menyediakan penyesuaian, ubah ikut suka anda yang tidak terdapat pada stok Android serta kurang bloatware.

Kecuali HydrogenOS, terdapat boleh tahan banyak bloatware aplikasi Cina. (Bloatware, perisian yang tidak berguna yang habiskan memori dan ruang penyimpanan sahaja)

Ini kerana HydrogenOS ni untuk penguna di China manakala OxygenOS untuk pengguna global. Peranti set China pada awalnya memakai HydrogenOS, tapi bila sampai dekat negara lain, akan dipasang OxygenOS (bergantung pada kedai, pengedar atau penjual).

Eh, jauh pulak sembang, kita kembali pada topik asal. OxygenOS yang baru ini mengikut citarasa pengguna dengan melakukan beberapa survey serta maklum balas pengguna OnePlus 5/5T (pada OxygenOS Open Beta) lalu memperbaiki serta melihat apa kekurangan serta kelemahan reka bentuk yang terdahulu.

Lalu timbul-lah empat kata kunci ini iaitu Rata dan Minimal, Pengurangan, Tebal dan Bersih serta Percubaan dan Ujian.

Rata dan Minimal

Mereka (pemaju reka bentuk  OxygenOS) mahukan reka bentuk yang minimal dan nipis, jadi pengguna dapat fokus pada perkara yang penting kerana mereka percaya bahawa sedikit itu lebih baik.

oos3.0.1.png
Contoh gambar untuk maksud di atas, kredit pada Forum OnePlus.

Pengurangan

Menyediakan reka bentuk yang semula jadi, tidak terlalu merah memberi reka bentuk yang baik. Mengurangkan ruang yang lebih dan cuba meletakkan semuanya dalam satu antaramuka.

Contoh gambar bergerak untuk maksud di atas, kredit pada Forum OnePlus.

Tebal dan Bersih

Memberi pengguna fokus yang lebih baik kepada skala dan perkataan pada antaramuka, jadi pengguna dapat tahu apa yang mereka tekankan apa yang penting kepada pengguna.

oos.3.0.2.png
Contoh gambar untuk maksud di atas, kredit pada Forum OnePlus

Percubaan dan Ujian

Mereka memulakan reka bentuk mereka (dari reka bentuk lama, mula dari awal) berdasarkan kata kunci yang mereka nyatakan di atas. Meskipun bukan mudah, tapi berbaloi.

Kini, mereka telah menyediakan versi baru dengan gaya visual mereka dengan tulisan (font) yang istimewa serta ikon yang baru untuk memberi rasa OnePlus yang sebenar.

Kredit pada Forum OnePlus

Tapi, disebalik kejayaan ini, semasa fasa awal peninjauan mereka, tidak berjalan dengan lancar seperti yang dirancang. Ada sesetengah ahli pasukan mereka menandakan isu-isu yang terdapat pada reka bentuk baru ini.

Kenapa warna merah? Kenapa petak? Kenapa banyak sangat garisan? Macam ni reka bentuk dia? Kenapa kedudukan avatar di sebelah kanan?

oos3.0.4.png

Masa makin singkat, nak reka semula semula tak sempat, jadi mereka memperbaiki reka bentuk secara organik. Demo pun dah siap untuk dilepaskan, mereka lancarkan survey kedua pulak dan rata-rata pengguna suka dengan reka bentuk tersebut.

Apa yang anda mintak, anda mahukan maka mereka pun tambah, letak dan ikut apa yang anda cadangkan. Mereka juga tahu, ya benar ada jurang di antara reka bentuk atas kertas dengan bagaimana ia berfungsi di dunia nyata.

Kredit pada Forum OnePlus

Maklum balas dari pengguna

Boleh dikatakan 80% pengguna beta (penguji beta, Open Beta) lebih suka reka bentuk baru ni. Ini menunjukkan usaha mereka sebelum ini, berbaloi.

Kredit pada Forum OnePlus

Tapi, ada juga yang tak suka, tapi mereka terima keputusan tersebut dan akan cuba sempurnakan reka bentuk OxygenOS ni. Ini kerana mereka nak menyediakan pengalaman Android yang terbaik untuk pengguna. Kena dengan trademark OnePlus, Never Settle.

Senarai ahli pasukan reka bentuk ROM OnePlus, kredit pada Forum OnePlus

Sebab tu komuniti OnePlus lain macam sikit. Tak semua suara mereka dengar, tapi tak semua pendapat dari pengguna mereka tolak. Pada 19/08 ni, dalam minggu tu akan keluar OxygenOS Open Beta 1 pada OnePlus 6, semestinya reka bentuk baru ada juga. Boleh lihat contoh dekat sini : HydrogenOS Open Beta 1

Jadi, apa pendapat anda, komen kat bawah atau dekat Facebook. Jumpa lagi artikel akan datang. Saya undurkan diri, Assalamualaikum.

Sumber : How We designed the new UI of OxygenOS