A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

*Gambar muka hadapan dari YugaTech.

Masih ada lagi yang bertanya tentang GPU Turbo dari Huawei nampaknya. Oleh itu, post ini akan membincangkan serba sedikit berkenaan dengan kemas kini terbaru ini.

Jadi apa sebenarnya GPU Turbo?

Pertama sekali, kita kena faham Huawei mempunyai akses bagi ‘low-level tuning’ atau penalaan halus pada system-on-a-chip (SoC) mereka iaitu HiSilicon Kirin.

Atas sebab itu mereka berpeluang untuk mengoptimumkan integrasi antara perkakasan dan perisian peranti.

GPU Turbo secara asasnya ialah penalaan halus pada sistem peringkat rendah (low-level system) dengan menyusun rangka kerja grafik tradisional.

Gambar dari GameBench.

Apa yang menarik, Huawei membangunkan satu algoritma pintar bagi pemacu GPU itu sendiri, jadi peranti dan firmware akan ‘bekerjasama’ dan mengetahui imej apa yang perlu dijana untuk bingkai baru.

Ini bererti prestasi GPU bertambah apabila ia tidak lagi menjana imej-imej yang tidak perlu, sekaligus menjadikan penggunakan sumber perkakas dan perisian lebih efisien.

Dengan adanya pengoptimuman sistem peringkat rendah ini, kemas kini firmware GPU Turbo dapat meningkatkan prestasi peranti ketika menjalankan aktiviti peranti melibatkan grafik terutamanya permainan.

Selain itu, kecekapan pemprosesan grafik dikatakan meningkat sehingga 60 peratus, manakala penggunaan kuasa secara keseluruhan dijimatkan pula sebanyak 30 peratus.

Buat masa ini dua permainan yang telah dioptimumkan dengan GPU Turbo ialah PUBG Mobile dan Mobile Legends: Bang Bang.