Ulasan Windscribe VPN Pro 2021: Baca Artikel Ini Sebelum Melanggan

0
586

Agak kerap juga saya membaca komen dari mereka yang ingin mengetahui sama ada servis VPN dari Windscribe ini bagus atau tidak. Selepas beberapa bulan mencuba, inilah dia serba sedikit perkongsian dari saya untuk anda.

Windscribe ialah servis VPN freemium, yang bermaksud mereka ada menawarkan perkhidmatan VPN percuma dan berbayar. Versi percumanya hanya menawarkan 10GB data, itu pun jika anda mengesahkan alamat emel.

Penaja Bersama

Berikut ialah beberapa informasi yang patut anda tahu sekiranya anda ingin melanggan akaun Pro.

Intro

Windscribe bermula pada tahun 2016. Syarikat ini bertapak di Kanada, iaitu salah satu negara dari gabungan perikatan perisikan antarabangsa 5 Eyes.

Negara-negara ‘Five Eyes’ adalah tapak permulaan kepada perkongsian maklumat perisikan antara negara-negara yang sudah memetrai perjanjian. Mereka ‘terhasil’ dari Perjanjian UKUSA, sebuah persetujuan bersama untuk mengumpul, menganalisa, dan berkongsi hasil maklumat risikan antara lima negara. Negara-negara tersebut adalah:

*Australia
*Kanada
*New Zealand
*United Kingdom
*Amerika Syarikat

Hari ini, ia telah berkembang di luar matlamat ketenteraan dan diplomatik selepas perang untuk menjadi sistem global pemintasan komunikasi peribadi dan komersial.

Walaupun negara-negara ini telah bersetuju untuk tidak mengintip satu sama lain sebagai musuh, mereka sering mengintip satu sama lain supaya sesebuah negara tertentu tidak terjebak dengan bidang kuasa sendiri. Sebagai contoh, jika ia bertentangan dengan undang-undang kerajaan Amerika Syarikat mengintip rakyat sendiri, mereka mungkin meminta kerajaan U.K melakukan intipan itu untuk mereka.

Disebabkan Kanada jatuh ke dalam gabungan lima negara utama (yang kemudiannya dipecah lagi menjadi sembilan dan empat belas buah negara – 14 eyes), agak sukar sebenarnya hendak mengesyorkan perkhidmatan VPN yang bertapak di negara ini sebagai medium penjagaan privasi.

Boleh atau tidak anda melanggan servis ini?

Boleh, tetapi anda perlulah sedar akan risikonya. Anda harus menerima bahawa Windscribe mungkin terpaksa memberikan maklumat peribadi anda kepada pihak kerajaan sekiranya diminta.

Aplikasi Dan Cirinya

Aplikasi Windscribe mempunyai reka bentuk kekal, dan tidak boleh diubah saiznya. Jika anda suka bereksperimentasi dengan saiz aplikasi, anda pasti tidak akan suka dengan aplikasi Windscribe ini.

Pun begitu, saya mendapati aplikasinya agak lebih matang lagi berbanding KeepSolid. Ia lengkap dengan pemilihan protokol WireGuard, siap beserta dengan port berbeza yang boleh ditukar mengikut citarasa anda.

Buat masa ini saya cuma mahu membicarakan mengenai aplikasi desktopnya, yang pada saya sudah menunjukkan ciri kematangan jika hendak dibandingkan dengan perkhidmatan dari syarikat lain, walaupun Windscribe bermula agak lambat.

Saya cuma agak kecewa sedikit dengan klien Linux, kerana ia masih lagi menggunakan paparan antara muka baris perintah. Jika mereka ada menyediakan klien GUI sama seperti Windows, pada saya ia akan nampak lebih elegan lagi, ditambah dengan ciri penukaran pelbagai fungsi dan port, menjadikan klien Windows jauh lebih ke hadapan.

Manakala untuk aplikasi Android pula, tiada sebarang rungutan yang dapat saya catitkan. Sama seperti klien Windows, aplikasi Android menunjukkan ciri yang penuh, seakan ‘carbon copy’ kepada klien Windows.

R.O.B.E.R.T.

R.O.B.E.R.T. merupakan singkatan dari perkataan Remote Omnidirectional Badware Eliminating Robotic Tool. Secara ringkas, R.O.B.E.R.T. ialah fungsi untuk menyekat malware dan iklan yang boleh ditalakan oleh anda sendiri dalam laman web Windscribe.

Ciri ini adalah sama seperti yang ada pada KeepSolid mahupun Surfshark, cuma untuk Surfshark, ia boleh mengaktifkan ciri penyekat iklan terus melalui aplikasinya, manakala untuk KeepSolid dan Windscribe, anda perlu membuat penalaan di laman web.

Sokongan Servis Penstriman

Pelayan Windscribe tiada masalah dalam memainkan video sama ada di Netflix, HBO Max, Amazon Prime Video, Hulu, dan juga Disney+. Saya hanya sempat mencuba kesemua servis dinyatakan sahaja. Selain dari ini, anda perlulah cuba sendiri.

Terdahulu, mereka mempunyai pelayan dilabel sebagai Windflix, iaitu pelayan khusus untuk penstriman, tetapi nampaknya selepas saya bertanyakan mengenai klien desktop Windows yang kekurangan ciri ini, rupa-rupanya menurut staf Windscribe, kesemua pelayan (barangkali IP Amerika Syarikat sahaja) sudah dinaik taraf supaya serasi dengan servis penstriman.

Saya syak, mereka cuma selitkan pelayan dengan SmartDNS – mungkinlah. Anda boleh strim Netflix tanpa masalah “You seem to be using an unblocker or proxy. Please turn off any of these services and try again.”

Sekuriti

Setakat penggunaan saya, saya mendapati tiada sebarang kebocoran alamat IP berlaku, mahupun kebocoran dari DNS dan WebRTC.

Logging

We don’t keep connection logs, IP timestamps, session logs, or monitor your activity. We store when you last used Windscribe as well as the total amount of bandwidth used in a 30 day period to enforce free tier limitations and prevent abuse.

Demikianlah serba sedikit polisi log untuk VPN ini. Ringkasnya, Windscribe masih ada membuat pengelogan walaupun tidak banyak, atas alasan untuk meningkatkan mutu servis serta untuk memantau prestasi trafik pengunjung.

Windscribe ada menjelaskan mengenai prinsip ‘log policy’ mereka di sini: Windscribe Logging Explained (in detail)

Terpulanglah bagaimana anda mahu menafsirkannya, saya masih kurang selesa dengan polisi seperti ini, cuma apa yang bagus, mereka jujur dengan polisi dan tidak menyembunyikan fakta.

Servis Selepas Jualan

Malangnya, Windscribe tidak mempunyai tetingkap bual yang menghubungkan anda terus kepada staf manusia. Apa yang ada di lamannya ketika ini hanyalah sambutan oleh bot, dan apabila anda ingin bercakap dengan manusia, bot akan menukar perbualan menjadi emel.

Ini sedikit sebanyak menjejaskan kualiti perhubungan pantas yang diperlukan terutamanya apabila timbul isu yang tidak diingini.

Jika Windscribe mampu meletakkan staf manusia yang sebenar di tetingkap bual, pengalaman penggunaan pastinya akan menjadi lebih mantap lagi.

Konklusi

Windscribe ada banyak fungsi serta ciri yang boleh dipuji. Dalam masa yang sama ada juga beberapa isu yang mungkin tidak dapat kita ubah keadaannya, dan menjadi titik tolak atau penentu dalam niat sesetengah orang sebelum melanggan perkhidmatannya.

Siapa yang sesuai menggunakan Windscribe?

Jika anda memang jenis kaki streaming, atau anda kaki torrent, Windscribe sesuai sekali digunakan untuk melangkau sekatan ISP mahupun laman penstriman itu sendiri.

Dari sudut privasi mahupun keselamatan data, pangkalan Windscribe yang berpusat di Kanada menjadikan ia pilihan paling kurang sesuai buat mereka yang mementingkan hal ini. Manakala buat anda yang jenis ‘kaki langgar’, dan tidak peduli soal keselamatan data, privasi, atau soal polisi lognya, maka anda bolehlah langgan Windscribe tanpa ragu.

Anda boleh langgan pada pautan ini: Windscribe VPN Pro.

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments