More

  Polisi Privasi Terbaru WhatsApp Berdepan Tindakan Undang-Undang

  WhatsApp menerima berbagai reaksi negatif sejak mereka mula mengeluarkan polisi privasi baharu yang membenarkan Facebook mengumpulkan semua data penggunanya di semua perkhidmatan dimiliki oleh syarikat itu.

  Pengawal selia privasi Jerman telah membuka prosiding untuk menghentikan Facebook daripada meneruskan dasar privasi baharu.

  Johannes Caspar, Pesuruhjaya Hamburg, ingin menghentikan Facebook daripada mengumpul data dari WhatsApp, kerana bimbang syarikat itu akan menggunakannya untuk mengembangkan perniagaan pemasaran dan pengiklanan dengan lebih luas. Beliau meminta satu perintah yang dapat dengan segera dikuatkuasakan sebelum 15 Mei.

  Tarikh tersebut merupakan tarikh di mana pengguna harus menerima dasar privasi baharu atau mungkin – akan diberhentikan dari menggunakan WhatsApp.

  Buat masa ini sekiranya dikeluarkan, perintah tersebut berkemungkinan hanya sah kepada penduduk di Jerman. Untuk mereka yang kurang cakna terhadap kesan polisi baharu ini, maka tiada apa yang akan berubah dalam hidup mereka.

  Tetapi untuk golongan yang ambil peduli, pastinya berharap perintah di Jerman akan ‘berjangkit’ pula ke negara lain, khususnya di Malaysia yang damai ini.

  Sumber: Bloomberg

  Artikel Terkini

  Artikel Berkaitan

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  0
  Would love your thoughts, please comment.x
  ()
  x
  %d bloggers like this: