More

    7 Kelebihan Surfshark VPN

    Surfshark VPN.

    Sepanjang karier penulisan, saya sentiasa mencari yang terbaik, dan ini termasuklah servis VPN. Dulu, saya seorang pengguna tegar TorGuard, dan saya tidak malu untuk mengakui hal ini. Cuma, TorGuard ini meskipun ada banyak ciri menarik, hal bidangkuasa negara di mana ia beroperasi masih lagi menghantui diri.

    Disebabkan itu, pencarian tidak pernah berakhir, hinggalah saya menemui Surfshark.

    Dengan Surfshark, privasi terjaga, anda akan mendapat klien yang cukup ‘polished’, dan ia beroperasi dalam kawasan bebas pemantauan Five Eyes. Berikut, saya cuba senaraikan beberapa kelebihan Surfshark yang menurut saya, menjadikan ia antara klien VPN terbaik di industri:

    1. WireGuard

    Sepertimana yang kita ketahui, WireGuard ialah standard baharu industri yang lebih baik dari prokol OpenVPN. Kod sumber WireGuard lebih ringkas, oleh itu ia lebih mudah diselenggara, diperbaiki, mahupun ditambah baik.

    Secara ringkas, WireGuard ialah satu protokol VPN baharu yang mensasarkan penggunaan lebih ringkas, prestasi lebih laju, dan enkripsi yang lebih padu berbanding protokol lama seperti OpenVPN.

    Surfshark menyokong protokol ini dan menjadi antara penyedia perkhidmatan terawal yang memasukkan ciri WireGuard selain NordVPN.

    2. Ciri Privacy Beyond VPN

    Terdapat dua ciri dari cabang Privacy Beyond VPN iaitu Alert dan Search. Alert digunakan untuk mendapatkan notifikasi sekiranya terdapat kebocoran maklumat didaftar menggunakan emel yang dipantau. Search pula ialah enjin carian yang tidak mempunyai penjejak.

    3. Kelajuan

    Antara kelebihan Surshark yang menyebabkan saya sentiasa menggunakannya ialah mengenai kelajuan. Jika ‘kena’ dengan pelayannya, kelajuan tidak akan berkurangan, dan ping juga tidak terlalu tinggi. Ini sangat berfaedah untuk aktiviti penstriman mahupun aktiviti bermain permainan atas talian.

    4. Unlimited Device Protection

    Terma ‘Unlimited’ yang digunakan oleh Surfshark bukan seperti telco Malaysia. ‘Unlimited’ Surfshark tidak mengarut, tiada had. Jadi mudah kalau anda nak guna ramai-ramai untuk jimatkan lagi harga langganan.

    Bab harga langganan tu pula, saya sudah berhubung dengan orang penting Surfshark supaya mereka semak semula harga langganan bagi plan mereka untuk rakyat Malaysia.

    Seperti yang anda tahu, kalau kita tukarkan mata wang dari USD ke MYR memang ‘sakitlah’ kita nak membayarnya. Oleh itu saya telah minta supaya mereka buat plan khusus untuk kita.

    Kalau lepas ni harganya dah jadi RM8 sebulan, anda tahu dengan siapa anda patut belanja makan siakap tiga rasa.

    5. Extension Proksi Serasi Netflix

    Jarang jumpa kan benda ni? Saya sudah letak tangkap layar di bawah. Anda boleh lihat sendiri buktinya. Lepas ni bila-bila malas nak guna aplikasi/klien Surfshark untuk layan Netflix, boleh tekan ‘on’ pada extension sahaja. Mudah dan tidak perlukan sumber komputer yang banyak.

    Antara tangkap layar lama sewaktu saya menguji VPN ini dulu.

    6. Pelayan US AIO

    All-in-one server ni pun sama, jarang jumpa. Pelayan US Surfshark boleh digunakan untuk strim Netflix/Hulu/DirectTV, dan dalam masa yang sama boleh digunakan untuk torrent. Satu ciri yang memudahkan pengguna. Tak perlu selalu tukar pelayan ketika menukar aktiviti. Keduanya boleh dijalankan serentak.

    7. CleanWeb

    CleanWeb ialah ciri yang akan menyekat iklan (hasad), penjejak (trackers), dan malware. Sebaik VPN dihidupkan, anda boleh layari laman web dengan minda yang tenang. Biarkan fungsi cloud scanning yang ada pada Surfshark lakukan segalanya untuk anda.

    Fungsi ini juga akan menyekat laman phishing, dan menyekat malware sebelum ia sempat dimuatkan ke dalam sistem.

    Nak langgan?
    Boleh guna pautan ni untuk diskaun: Surfshark – 81% Off 

    *Pssst, anda boleh buat group WhatsApp/Signal/Telegram seramai 10 orang untuk berkongsi satu akaun. Lebih jimat!

    Arya Putrahttps://omghackers.com/
    A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

    Artikel Terkini

    Artikel Berkaitan

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    0
    Would love your thoughts, please comment.x
    ()
    x
    %d bloggers like this: