More

    Edifier Hecate GM4 Mini1 : Dewi Greek Mengganas

    Rumusan

    Sesuai untuk pendengar lagu casual dan juga gamers yang mencari TWS yang mempunyai latency rendah. Harga dikategori mampu milik.

    Edifier bukan nama yang asing dalam dunia audio. Mereka sudah lama bertapak sejak 1996 dan berpengkalan di Beijing, China. Pada tahun 1999, nama mereka menjadi terkenal dengan pengenalan pembesar suara yang mengguna kayu sebagai bahan yang digunakan dalam penghasilan pembesar suara mereka.

    Kali ini mamu berpeluang untuk mengulas tentang earphone TWS gaming depa. Produk yang mamu dapat merupakan versi naik taraf dari versi sebelum ini  iaitu Edifier Hecate GM4. Tanpa membuang masa lagi, mai kita tengok apa yang menarik tentang Edifier Hecate GM4 Mini1. (penuh mulut aih nak sebut nama dia panjang lagu nih)

    Dari luaran, Edifier mengambil langkah minimalis dalam untuk produk depa. Menggunakan warna putih sebagai warna asas menonjolkan lagi produk depa yang berwarna hitam di luar kotak.

    Sorry naa. Kualiti video level kentang. Mamu masih baru buat video.

    Dalam kotak, hangpa akan dapat :

    • GM4 Mini1
    • Kabel Type-C
    • Eartip saiz S & L. (saiz M sedia terpasang kat produk)
    • Manual
    Spesifikasi Edifier GM4 Mini 1
    Bluetooth V5.0
    Driver Unit ⌀ 6mm dynamic drivers
    Audio Decoding PixArt Technology
    Playback Time about 4 hours (earbuds) + 18 Hours (case)
    Charging Time about 1.5 hours
    Charging Port USB Type-C
    Battery Capacity 40mAh (Earbuds) 500mAh (Charging Case)
    Frequency Response 20Hz – 20KHz
    Sensitivity 96dB ± 3
    Impedance 32 Ω
    Packaging Measurement 109.5(L) x 38.5(W) x 113.5(H) mm
    Net Weight Earbuds 4.5g x 2 Charging Case 50g (without earpieces)

     

    GM4 Mini1 dikuasakan oleh chip pemproses PixArt dan 6mm dynamic drivers yang memberi bunyi yang cukup memuaskan bagi mamu selama mamu menggunakan hampir 2 bulan. Bateri TWS ini dapat bertahan dalam 4 jam sekali pengguna dan penambahan kuasa sebanyak 18jam menggunakan kotak penyimpanan hat disediakan sekali. Secara keseluruhan hangpa akan dapat lebih kurang dalam 22 jam penggunaan. Selama penggunaan, mamu dapat dalam hampir 22 jam seperti depa tulis. TWS ini mempunyai rating IPX5. Kalau hangpa jenis suka lari atau kuat berpeluh macam mamu,TWS ini tiada masalah nak kena peluh.

    Navigasi pada TWS menggunakan touch sensor pada earbuds itu sendiri. Touch sensor pada TWS ini bagi mamu senang untuk digunakan cuma hangpa kena timing tap hangpa tu betul-betul. Terlalu laju atau perlahan tap takkan dikenalpasti.

    Earphone Kiri Atau Kanan:

    • Lagu – Tap 2x : Play/Pause Music
    • Panggilan – Tap 2x : Jawap/Tamat Panggilan
    • Panggilan – Tekan 2 saat : Tolak Panggilan

    Earphone Kiri :

    • Lagu – Tekan 2 saat : Lagu Sebelum Dimainkan
    • Panggilan – Tekan 3 saat : Google/Siri Akan dipanggil

    Earphone Kanan :

    • Lagu – Tekan 2 saat : Lagu Seterusnya Akan Dimainkan
    • Mode – Tap 3 kali : Tukar Ke Gaming Mode/Music Mode. Akan Kedengaran Notifikasi Gaming Mode/Music Mode. Lampu di earbuds akan bertukar mengikut mode digunakan. Biru untuk Gaming Mode, putih untuk Music Mode.

    Didepan case earphone ini ada 3 bar lampu yang akan menunjukkan berapa lagi baki bateri ada dalam case tersebut. Setelah lampu bateri case ditayang, lampu sebelah kiri dan kanan akan menyala untuk menunjukkan earphone dalam proses pengecasan. Lampu pengecasan dia pun sempoi. Lampu menyala umpama ‘bernafas’.

    Untuk pengecasan,depa menggunakan port USB Type-C. Senang kerja mamu takyah nak usung banyak kabel pi kerja.

    Standard eartip yang sudah dipasang pada TWS ini bagi mamu agak longgar untuk telinga mamu. Jadinya mamu pun tukar pada eartip lebih besar untuk fitting yang memuaskan telinga mamu.

    Passive sound isolation pada TWS dengan eartip yang sesuai menjaminkan telinga hangpa dapat kurangkan bunyi luar masuk ke dalam telinga hangpa. Dalam penggunaan mamu dengan volume pada tahap 60% hingga 70%, bunyi luar hampir tidak kedengaran menyebabkan manager mamu selalu kena jerit panggil mamu.

    Ujian Audio

    Mamu menggunakan Tidal HiFi untuk ujian audio kat TWS ini. Lagu-lagu yang mamu gunakan ada dalam playlist kat bawah.

    Bass : bagi mamu sound bass dia mempunyai kriteria fast attack dengan rumble yang cukup rasa tanpa mengganggu lagu hangpa. Kalau hangpa tak cukup,hangpa boleh aktifkan Game Mode. Bass akan bertambah kuat dengan dentuman hampir mengegar otak hangpa.

    Mid : suara penyanyi kedengaran jitu tanpa gangguan bass. Vokal perempuan tampak jelas tanpa gangguan dari spektrum lain yang kadangkala terjadi jika bass bercampuk aduk dengan mid.

    High : boleh dikategorikan sebagai baik. Tiada piercing pada frekuensi tinggi walaupun kekuatan suara pada tahap tertinggi. Separation dapat didengari dengan jelas.

    Soundstage : hangpa dapat perbezaan bunyi kat TWS ini walaupun tak dapat ditandingi dengan produk lain yang harga premium. Kepuasan dapat didengari pada lagu Sam Smith – Writing’s On The Wall atau Eagles – Hotel California Live

    Profil Audio : pada hemah mamu, profil TWS lebih pada fun & bright. Sesuai untuk pendengar kasual. Bass mungkin tak cukup untuk yang basshead. (mamu dah lama cuci tangan layan heavy bass)

    Latency : dalam Game Mode, hampir tiada audio delay. Mamu selalu main COD:Mobile yang boleh dikategorikan fast pace action game. Audio jitu dan jelas bila dalam Game Mode. Mengikut spesikasi, depa cakap dalam Gaming Mode delay akan turun sehingga 65ms.

    Kesimpulan

    Pada tanda harga RM199,adakah ia berbaloi? Bagi mamu kalau hangpa ada budget dan jenis layan lagu dan game memang berbaloi beli TWS Edifier Hecate GM4 Mini1. Kekurangan yang bagi mamu mungkin akan hangpa fikir dua kali untuk beli adalah tiada kawalan tetapan kelantangan bunyi. Bagi mamu ini bukan satu masalah pasal mamu dah terbiasa ubah tetapan kelantangan bunyi dari telefon.

    Hangpa nak miliki TWS Edifier? Hangpa boleh pi kat pautan di bawah :

    Inter Asia Malaysia

    Edifier Malaysia Shopee

     

    Ringkasan Ulasan

    Kualiti Produk
    8.5
    Penampilan
    8.5
    Pengalaman Pengguna
    9
    Ketahanan Bateri
    8.5
    Nilai
    8.5
    MamuSembangGG
    https://omghackers.com | Babah Anak 3 | Penang Kia | KipasSusahMati Nasi Kandaq | [email protected]

    Artikel Terkini

    Artikel Berkaitan

    1 komen

    Subscribe
    Notify of
    guest
    1 Comment
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments

    […] Edifier Hecate GM4 Mini1 : Dewi Greek Mengganas […]

    1
    0
    Would love your thoughts, please comment.x
    ()
    x
    %d bloggers like this: