More

  Syarikat Jual Android Box Didakwa

  KPDNHEP telah mendakwa sebuah syarikat yang menjual Android Box di Shah Alam atas kesalahan menjual perkakasan dan perisian TV sebagai langkah perlindungan teknologi terhadap karya siaran pemilik hak cipta. Dalam bahasa mudahnya, penjualan Android Box tersebut telah didakwa atas kesalahan pelanggaran hak cipta.

  Pendakwaan yang dilakukan oleh KPDNHEP itu telah melibatkan penjualan Android Box berjenama Long TV pada 22 September 2020, kira-kira jam 4.55 petang. Syarikat berkenaan beralamat di I-City, Seksyen 7 dan telah didakwa atas kesalahan di bawah seksyen 41(1)(ha) Akta Hak Cipta 1987 kerana menjual apa-apa teknologi atau alat bagi maksud memintas langkah perlindungan teknologi yang disebut dalam subseksyen 36A(3) akta yang sama.

  Android Box jenama Long TV

  Pengarah syarikat kemudiannya mengaku bersalah di Mahkamah Seksyen Jenayah 8. Sabit kesalahan, boleh didenda tidak kurang daripada RM4,000 dan tidak lebih daripada RM40,000. Pujian juga harus diberikan kepada KPNDHEP kerana telah membuat pendakwaan yang tepat dan tidak menimbulkan rasa susah hati kepada para penjual dan pengguna Android Box secara halal yang lain.

  Seperti yang telah dibincangkan oleh kami dahulu dalam artikel Android Box Patut Di”ban” Di Malaysia, kami juga telah menjelaskan beberapa garis panduan dan peraturan dalam penjualan Android Box. Kami berpendapat, Android Box adalah satu peralatan dan kesalahan hak cipta adalah satu penyalahgunaan. Kesalahan penyalahgunaan tidak boleh dipersalahkan ke atas perkakasan.

  Semakin ramai juga penjual tanpa segan silu dan rasa takut dalam penjualan Android Box dan servis strim video internet haram. Mereka menjual Android Box yang telah diubahsuai dan dipasang aplikasi cetak rompak untuk menonton siaran berbayar secara percuma atau dibayar pukal. Pengiklanan juga dibuat di ruang terbuka dan bebas dijual di atas talian.

  Ini satu trend dan permasalahan yang serius dalam memperkenalkan teknologi baru ke dalam masyarakat. Android Box merupaakan satu teknologi yang masih belum begitu mendapat tempat di Malaysia. Sekiranya trend ini berterusan, tidak mustahil penjualannya akan terus diharamkan atas sentimen Android Box=cetak rompak. Kita sudahpun mempunyai masalah celik IT di kalangan pembuat dasar, jadi tidak mustahil satu hari nanti Android Box akan diharamkan kerana ia adalah jalan yang lebih mudah.

  Sekali lagi kami menyeru, kenalilah teknologi dan gunakanlah ia secara berhemah. Patuhi undang-undang dan hormatilah hak cipta.

  Sumber : Sinar Harian

   

  Murung Mohowongsohttp://omghackers.com
  Hobi saya membeli belah atas talian. Ketagih dalam mengumpul gajet dan semua mainan yang tidak mampu dibeli semasa zaman kanak-kanak dahulu. Akan ambil masa minima 2 minggu membaca review dan buat ulangkaji sebelum membeli sebarang produk. Sangat tidak suka berpura-pura dan juga orang yang berpura-pura. Asertif dan introvert, tapi tak pernah biadap. Hubungi saya di [email protected]

  Artikel Terkini

  Artikel Berkaitan

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  0
  Would love your thoughts, please comment.x
  ()
  x
  %d bloggers like this: