More

  Cara Menukar Paparan Firefox Kepada Proton UI

  Firefox sudah banyak melalui fasa perubahan demi perubahan. Mozilla memperkenalkan Firefox Quantum pada tahun 2017 yang membawakan penambahbaikan dari segi kelajuan pelayaran.

  Setelah itu, mereka membangunkan reka bentuk paparan antara muka baharu yang dinamakan sebagai Proton. Proton ini adalah reka bentuk ketiga selepas Australis UI (2014), dan Photon (2017).

  Reka bentuk terbaru ini akan dilepaskan tidak lama lagi. Tetapi semestinya ada cara, untuk anda yang ingin cuba melihat pra-tonton awal – dan ingat, disebabkan ini belum lagi dilepas kepada umum, ia bermaksud segala-galanya belum diputuskan lagi.

  Boleh jadi ia kekal, boleh jadi juga banyak yang berubah.

  Jika anda berminat nak cuba, bolehlah muat turun Firefox Nightly. Kemudian, taipkan about:config di bar URL.

  Seterusnya, taipkan ‘proton’ di bar carian dan tukar status browser.proton.enabled kepada true. Kemudian, mulai semula pelayar Firefox anda.

  Setelah itu, anda perlu menambah sendiri beberapa string Boolean berstatus true iaitu:

  browser.proton.tabs.enabled

  browser.proton.appmenu.enabled

  (Dua string di atas anda perlu tambah sendiri).

  browser.newtabpage.activity-stream.newNewtabExperience.enabled

  (String ini pula anda hanya perlu cari dan tukar statusnya kepada true sahaja).

  Dah selesai? Mulai semula pelayar Firefox.

  Sekarang pelayar Firefox sudah pun berwajah baru. Anda boleh teroka dan lihat sendiri sama ada anda suka atau tidak dengan pembaharuan ini.

  Secara peribadi, saya memang sangat sukakan reka bentuk terbaru Proton, kerana ia memaparkan elemen yang lebih moden berbanding reka bentuk terdahulu. Menu juga tidak kelihatan begitu serabut dan rumit. Ia tampak lebih ‘direct to the point’.

  Saya cuma masih tak jumpa ke mana menghilangnya butang ‘Customize’ setelah Firefox ‘bersalin kulit’. Kalau anda tahu di mana letaknya butang itu, silalah komen. 🤔

  Apa pun, saya ucapkan selamat mencuba.

  Sumber: OMG! Ubuntu!

  Arya Putrahttps://omghackers.com/
  A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

  Artikel Terkini

  Artikel Berkaitan

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  0
  Would love your thoughts, please comment.x
  ()
  x
  %d bloggers like this: