MSMDownloadTool, penyelamat peranti OnePlus 2|3|3T|5|5T|6|6T|7|7 Pro|7T|7T Pro|8|8 Pro|8T|Nord yang mengalami masalah perisian.

Nota tambahan : sebelum nak jual telefon kat orang atau kedai, elok la guna perisian ni, bagi standard telefon tu baru jual. Semua pautan dalam ni ambik dari forum XDA terima kasih kepada Some_Random_Username.

AMARAN = Pastikan dah buat salinan data sebelum mulakan sesuatu proses dan risiko tanggung sendiri tau. Kita tak tanggungjawab sekiranya telefon tu koma atau pening.

Sedut dulu barang ni mengikut model telefon, kita mula dengan perisian MSMDownloadTool ni.
Model Biasa
OnePlus 2 (OxygenOS 3.6.1)

OnePlus 3 (OxygenOS 9.0.6)
OnePlus 3T (OxygenOS 9.0.6)
OnePlus 5, Cheeseburger (OxygenOS 9.0.11)
OnePlus 5T, Dumpling (OxygenOS 9.0.11)
OnePlus 6, Enchilada (OxygenOS 10.3.8)
OnePlus 6T, Fajita (OxygenOS 10.3.8)
OnePlus 7, Guacamoleb
GM57AA, International (OxygenOS 10.3.7)
GM57BA, Europe (OxygenOS 10.0.10)
OnePlus 7 Pro, Guacamole
GM21AA, International (OxygenOS 10.3.7)
GM21BA, Europe (OxygenOS 10.0.10)
OnePlus 7T, Hot Dogb
HD65AA, International|‌India (OxygenOS 10.0.15)
HD65BA, Europe (OxygenOS 10.0.15)
OnePlus 7T Pro, Hot Dog
HD01AA, International|India (OxygenOS 10.0.13)
HD01BA (OxygenOS 10.0.13)
OnePlus 8, Instant Noodle
IN11AA, International (OxygenOS 10.5.11)
IN11AA, International (OxygenOS 11.0.2.2)
IN21BA, Eropah (OxygenOS 10.5.10)
IN21BA, Eropah (OxygenOS 11.0.3.3)
IN21DA, India (OxygenOS 10.5.11)
IN21DA, India (OxygenOS 11.0.2.2)
OnePlus 8 Pro, Instant Noodlep
IN11AA, International (OxygenOS 10.5.12)
IN11AA, International (OxygenOS 11.0.2.2)
IN11BA, Eropah (OxygenOS 10.5.11)
IN11BA, Eropah (OxygenOS 11.0.3.3)
IN11DA, India (OxygenOS 10.5.13)
IN11DA, India (OxygenOS 11.0.3.3)
OnePlus 8T, Kebab
KB05AA, International (OxygenOS 11.0.5.6)
KB05BA, Eropah (OxygenOS 11.0.5.6)
KB05DA, India (OxygenOS 11.0.5.6)
OnePlus Nord, Avicii
AC01AA, Global (OxygenOS 10.5.10)
AC01BA, Europe (OxygenOS 10.5.10)
AC01DA, India (OxygenOS 10.5.10)
OnePlus Nord N100, Clover
BE81AA , Global (OxygenOS 10.5.3)
BE81BA , Europe (OxygenOS 10.5.6)
OnePlus Nord N10 5G, Billie
BE86AA, Global (OxygenOS 10.5.9)
BE89BA, Europe (OxygenOS 10.5.9)

Model Telco & Lain-Lain
OnePlus 6T
A6013 (OxygenOS 10.3.8)

OnePlus 7 Pro
GM31CB (OxygenOS 9.5.10)

OnePlus 7 Pro 5G
GM1920 GM27BA (OxygenOS 9.5.11)

OnePlus 7T T-Mobile,
HD1907 HD63CB (OxygenOS 10.0.13)

OnePlus 7T Pro 5G T-Mobile
HD1925 (HD61CB|OxygenOS 10.0.42)
OnePlus 8 T-Mobile
IN2017 (OxygenOS 10.5.22)

OnePlus 8 Visible
IN2015 (IN68CE|OxygenOS 10.5.4)
OnePlus 8 Verizon
IN2019 (IN67CD|OxygenOS 10.5.5)
OnePlus 8T T-Mobile
KB20XX (KB09CB|OxygenOS 11.0.7.9)

MSMDownloadTool ni, bahasa mudah dia nak bagi telefon ampa jadi standard balik, semua partition jadi seperti asal, macam baru keluar dari kilang.

Untuk driver qualcomm pulak sedut dekat sini atau sini.
Untuk pengguna Windows 8 dan ke atas, kena masuk mod Disable Driver Signature Enforcement (untuk overwrite driver), ambik option two.

Ada cara lain, rasanya dalam tu ada ajar. Tapi selalu buat disable driver signature enforcement.

Untuk pasang driver tu, sila matikan telefon dulu kemudian buat macam ni
– Tekan butang volume atas selama 5 saat lalu connect telefon dengan komputer. (untuk OnePlus 6T dan ke atas kena tekan bulang volume atas dan bawah serentak)
– Perhatikan dia install driver apa, tengok Device Manager tu ada tak US8_BULK? Kalau ada, klik kanan dekat driver tu ambik update dan cari lokasi fail driver yang download tadi tu
– Pastikan dekat Device Manager tu, keluar qualcomm dekat port (COM). Windows 10 dia akan pasang driver ni secara automatik. Kalau program tu ada pilihan target, sila pilih ikut versi MSM Tool (atau firmware) mana ampa pilih. Ok, ni bahagian yang mana kita biarkan perisian buat kerja, iaitu perisian MSM Tool.
– Pastikan telefon steady connect dengan komputer. (untuk OnePlus 6T dan ke atas kena masuk balik EDL Mode kalau dia keluar dari mode tu)
– Klik kanan ambik run as administrator dekat msmdownloadtool tu.
– Tekan start untuk mulakan proses. Kalau kat sini sangkut, tekan butang power lama-lama (dalam 10 saat), kemudian on balik lepas off balik (tekan butang power lama-lama sampai padam). Ulang balik proses atas ni, yang msmdownloadtool.
– Bila proses dah siap, akan dengar bunyi disconnect dekat komputer dan telefon dah hidup sendiri (boleh cabut cable dah time ni)
– Telefon jadi macam baru keluar kilang, yang mana dah buka bootloader, jadi tutup. Ya, baru keluar kilang, kosong, standard pekak.

Untuk OnePlus 7T Pro T-Mobile 5G dan 8 Series, dekat ‘login prompt’, pilih Other dekat ‘dropdown menu’ dan tekan Next dan tunggu beberapa saat untuk window utama keluar. Serta sila pilih O2 sekiranya dekat ‘dropdown menu’ ada pilihan O2.
Peringatan untuk OnePlus 8 Series, pastikan buat salinan partition /persist sebelum menukar firmware (seperti India ke International) kerana akan bagi masalah dekat pengimbas cap jari untuk daftarkan jari ampa.

Untuk model baru (OnePlus 6T sampai la yang terkini), nak masuk EDL Mode lain sikit – Sila matikan telefon
– Tekan butang volume bawah dan atas untuk masuk EDL Mode dan connect telefon dengan komputer.
– Klik kanan ambik run as administrator dekat msmdownloadtool tu.
– Tekan start untuk mulakan proses. Kalau kat sini sangkut, tekan butang power, volume atas dan bawah, kemudian akan masuk fastboot mode dan ambik power off (guna butang volume untuk pilihan dan butang power untuk pilih). Ulang balik proses atas ni, yang MSM Tool tu. (jangan biar lama, kalau tak tekan start, dia akan terkeluar dari EDL Mode)
– Bila proses dah siap, akan dengar bunyi disconnect dekat komputer dan telefon dah hidup sendiri (boleh cabut cable dah time ni)
– Telefon jadi macam baru keluar kilang, yang mana dah buka bootloader, jadi tutup. Ya, baru keluar kilang, kosong, standard pekak.

Lepas tu, boleh la sedut versi terkini OxygenOS sama ada Stabil kemaskini ja (lakukan pemasangan bersih, iaitu format data (TWRP) atau erase everything (stock recovery) atau ikut cara yang ampa selesa.

Untuk pertukaran model T-Mobile kepada firmware Global, boleh usya dan cuba pada pautan ni OnePlus 6T T-Mobile.

Kesimpulannya, pakai MSMDownloadTool ni merupakan pilihan yang terakhir setelah pelbagai cara tiada jalan penyelesaian. Kena ingat, selagi masalah perisian, boleh guna kaedah ini. Kecuali masalah perkakasan, itu kena rujuk yang pakar la.

Serta, status bootloader akan dikunci semula. (boleh la guna ni sebelum jual telefon) Kalau yang dah usik partition tu, molek benar la guna kaedah ini.

Kalau telefon takda masalah, sedut siap-siap benda alah ni. Mana la nak tau suatu hari nanti ada masalah perisian, ada penyelesaian. Boleh dikatakan ini persediaan situasi kecemasan.

Moga kaedah ini dapat menyelamatkan telefon ampa dalam masalah perisian.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments