More

  Giliran CD Projekt Red Pula Digodam: Penggodam Tinggalkan Nota Ugutan

  CD Projekt Red tidak habis lagi dengan kontroversi dan tumpuan kebencian menerusi pelancaran permainan video mereka baru-baru ini, Cyberpunk 2077. Tidak habis lagi dengan masalah Cyberpunk 2077, kini mereka berdepan lagi dengan masalah yang lebih serius, iaitu masalah penggodaman. Penggodam dikatakan telah berjaya memecah masuk ke sistem syarikat dan berjaya mencuri pelbagai dokumen penting dan maklumat dalaman termasuk emel, memo dan maklumat pemegang saham.

  Bertindak balas dengan penggodaman ini, CD Projekt Red telah membuat ciapan di akaun Twitter rasmi mereka dan menceritakan tentang serangan ini beserta kandungan nota ugutan yang diterima mereka kepada awam.

   

  Ciapan CD Projekt Red di akaun Twitter rasmi mereka.

  Kenyataan media rasmi CD Projekt Red mengenai kejadian.

  Nota ugutan yang ditinggalkan oleh penggodam.

  Penggodam telah meminta CD Projekt Red akur kepada permintaan mereka. Setakat ini, tidak diketahui apa permintaan mereka. Namun, mereka memberi 48 jam untuk CD Projekt Red untuk menghubungi mereka.

  Penggodam telah mendakwa akan mendedahkan maklumat sulit dan skandal dalaman syarikat kepada semua wartawan sekiranya CD Projekt Red tidak menuruti permintaan mereka. Penggodam juga mendakwa telah memiliki data daripada server dalaman termasuklah segala aset permainan video mereka yang masih belum dilancarkan, Witcher 3.

  CD Projekt Red masih belum berjaya menentukan jumlah data yang terjejas setakat ini.

  CD Projekt Red juga, dalam kenyataan balas tidak boleh memberi jaminan bahawa segala data pekerja mereka selamat. Akan tetapi, mereka bertegas untuk tidak akur kepada permintaan penggodam. CD Projekt Red juga memberi jaminan segala data dan savegame di dalam server tidak terjejas kerana berada di server yang berbeza daripada server yang digodam.

  Kejadian ini juga menambahkan lagi persepsi buruk terhadap komuniti gaming secara keseluruhannya kerana komuniti dilihat gagal mengawal perasaan dan sifat fanatik mereka terhadap sebarang permasalahan di dalam permainan video. CD Projekt Red telah melancarkan permaianan video mereka secara pra-matang, namun ia bukan alasan untuk mana-mana individu melakukan jenayah terhadap mereka. Komuniti perlu sedar bahawa Cyberpunk 2077 adalah produk yang dihasilkan oleh sebuah syarikat yang memiliki ramai pekerja. Sebarang keputusan diambil oleh syarikat melalui jemaah pengurusan. Tindakan penggodam memperjudikan nasib para pekerja CD Projekt Red demi kepuasan diri sendiri adalah satu perbuatan yang tidak disenangi ramai.

   

   

  Murung Mohowongsohttp://omghackers.com
  Hobi saya membeli belah atas talian. Ketagih dalam mengumpul gajet dan semua mainan yang tidak mampu dibeli semasa zaman kanak-kanak dahulu. Akan ambil masa minima 2 minggu membaca review dan buat ulangkaji sebelum membeli sebarang produk. Sangat tidak suka berpura-pura dan juga orang yang berpura-pura. Asertif dan introvert, tapi tak pernah biadap. Hubungi saya di [email protected]

  Artikel Terkini

  Artikel Berkaitan

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  0
  Would love your thoughts, please comment.x
  ()
  x
  %d bloggers like this: