Pixel 5 Kini Rasmi! Tapi Hambar???

Google Pixel 5 Kini Rasmi

Akhirnya yang ditunggu sudah tiba. Tak tau la berapa ramai pun yang tunggu.. tapi kira cukup la kot untuk membuatkan abam menulis ni. Diumumkan sewaktu acara ‘Launch Night In’, Pixel 5 menawarkan beberapa ciri yang sudah lama ada pada peranti lain.

Mari kita teliti dulu antara beberapa ciri atau spesifikasinya. Menarik atau tidak, kita boleh nilaikan kemudian.

******************************

Dikatakan, Pixel 5 diperbuat dari aluminium kitar semula 100%, dan mempunyai reka bentuk sedikit kecil berbanding model sebelumnya.

Ia ada ketahanan/kalis air dan habuk – IP68. Skrinnya pula bersaiz 6.0 inci, OLED fleksibel. Kalau dilihat pada skrin, ia tampil lebih kecil pada kawasan bingkainya. Ini memang sesuatu yang boleh dipuji. Beresolusi 2340×1080, dan aspek nisbah 19:5:9, Pixel 5 kelihatan elegan dengan diiringi kadar segar semula 90Hz.

Paling penting pada paparannya dilindungi oleh Gorilla Glass 6, satu naik taraf dari model Pixel 4.

Lazat? Sabar. Belum habis lagi.

Sedikit menyedihkan, ia hadir bersama Snapdragon 765G, iaitu chipset pertengahan yang mempunyai ciri 5G. Chipset sama dapat dilihat ada pada OnePlus Nord. Harapnya Pixel 5 tidak mengalami sebarang isu random reboot atau factory reset sendiri.

Eheheh.

Selain itu, ia turut dikombinasikan bersama 8GB RAM, LPDDR4x dan 128GB UFS 2.1. Memang sangat sadis, di mana Poco F2 Pro pun sudah menggunakan UFS 3.0.

Bateri?

Kapasiti bateri merupakan antara penyebab Marc Levoy iaitu bapa fotografi pengkomputeran meninggalkan Google.

Ia berkapasiti hanya 4080mAh dengan 18W pengecasan pantas. Pantasnya..

Agak aneh, kerana OnePlus Nord dengan chipset yang sama boleh menawarkan pengecasan pantas 30W. Mungkin Google beranggapan pengecasan sepantas 18W sudah memadai, dan sebenarnya abam bersetuju jugalah.

Habis tu.. apa yang istimewa sangat Pixel ni?

Seperti biasa, disebabkan ia merupakan ‘anak’ dilahirkan oleh Google, maka ia menerima kesemua kemas kini sistem operasi terbaru, dan untuk Pixel 5, ia menjalankan Android 11 keluar dari kotak.

Lagi?

Pembesar suaranya ialah pembesar suara berkembar stereo beserta 3 mikrofon, manakala pengimbas cap jari pula diletakkan di belakang.

Seterusnya, Pixel seringkali terkenal (di kalangan nerd) kerana kameranya, sehingga mewujudkan bangsa Gcam di XDA. Mereka adalah bangsa yang sama bertanyakan;

“Boleh tak install Gcam dekat Huawei P40 ni?”

Kamera pada Pixel 5 masih mengekalkan resolusi 12.2MP untuk sensor utamanya, serta f/1.7 untuk aperture. Untuk lensa sudut-lebar pula ia menawarkan sensor 16MP dengan f/2.2, dan bidang pandangan 107 darjah. Kamera swafoto pula seperti biasa, hanya sesuai untuk aktiviti santai (kerana ianya seakan sekadar ‘ada’), dengan sensor 8MP.

Dengan chipset 765G, harapannya Google dapat merendahkan harga Pixel 5. Pun begitu, ia dijual pada harga $699, iaitu lebih kurang RM2896 (direct convert).

Dan…yang paling mengecewakan, Pixel 5 tidak lagi hadir dengan Pixel Neural Core yang berfungsi untuk membantu dalam pemprosesan imej selepas tangkap pada peranti Pixel. Apa guna beli flagship Pixel jika tiada fungsi dan ciri flagship ya tak?

Entahlah. Patutkah abam menghasut kau orang dengan hashtag ‘BaikBeli…’?

Kau orang fikir sendirilah ya.

#OMGHNews #OMGHInfo
#Pixel5 #BangsaGcam
#BaikBeliPoco

 

 

 

Artikel Terkini

Artikel Berkaitan

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d bloggers like this: