Apa Itu Neural Core Pada Peranti Pixel?

Ramai rupanya yang bertanya dan masih belum tahu apa itu ‘Neural Core’ pada peranti Pixel. Oleh itu, abam ambil keputusan untuk terangkan jua sedikit, WALAUPUN ciri ini sudah R.I.P pada model bermula dari Pixel 5 dan 4a 5G.

Google mula memperkenalkan pemproses/chipset khusus untuk fotografi pada perantinya yang dipanggil sebagai Pixel Visual Core pada Pixel 2. Ia dinyahaktif pada mulanya, tetapi diaktifkan apabila Android 8.1 Developer Preview dilepas kepada pengguna.

Ia secara mudah fahamnya ialah ‘custom processor’ dibina dengan lapan teras dengan keupayaan untuk menjalankan tiga trillion operasi sesaat.

Custom SoC ini bertindak sebagai pengiring kepada pemproses sedia ada, dan membantu memproses gambar dengan lebih cepat lagi. Kenapa Google memasukkan SoC ini? Kerana ia dapat memproses lima kali lebih laju dari pemproses imej yang ada pada Snapdragon, dan lebih hemat penggunaan kuasa bateri. Pada ketika itu ialah chip Snapdragon 835 (Pixel 2/2 XL).

Apabila model Pixel 4 dilancarkan, Google telah pun menaik taraf pemproses ini. Model Pixel 4, dan juga Pixel 4 XL menggunakan pemproses baharu iaitu Neural Core untuk memproses imej.

Apa Perbezaannya Dengan Visual Core?

Neural Core ialah sebuah pemproses dengan pembelajaran mesin (machine learning). Ia bukan lagi hanya sekadar satu bentuk ‘powerhouse chip’ untuk fotografi, tetapi juga untuk perkara lain yang dijalankan dalam peranti.

Ia membantu mempercepatkan unsur lain seperti Google Assistant, apabila kesemua proses dijalankan secara terus pada peranti tanpa bergantung kepada pusat data awan Google.

Kelajuan ‘Face Unlock’ juga semakin meningkat dan bertambah baik, dan tidak lupa juga aplikasi perakam suara yang dapat membuat transkripsi pada masa-benar.

Akan tetapi apabila Pixel 5 dan 4a 5G dilancarkan, didapati Google telah ‘membuang’ chip ini. Tidak dapat dipastikan sebab yang konkrit mengapa, tetapi salah satunya berkemungkinan Google berjaya mencari jalan penyelesaian untuk mempercepat pemprosesan imej, respons Google Assistant, penterjemah, dan sebagainya lagi – terus melalui perisian, iaitu Android 11.

Arya Putrahttps://omghackers.com/
A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

Artikel Terkini

Artikel Berkaitan

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d bloggers like this: