More

  Pelan ‘Data Tanpa Had’ Di Amerika Syarikat

  Pelan Yang Mengelirukan

  Pada tahun 2016, telco T-Mobile pernah disaman sebanyak USD48 juta disebabkan pelan yang mengelirukan pengguna, dan gagal memaklumkan pengguna mereka bahawa terdapat pengehadan dalam pelan data tanpa hadnya.

  Dari jumlah itu, pembahagiannya ialah T-Mobile mesti membayar denda oleh (kerajaan) persekutuan sebanyak $7.5 juta, memberikan perkhidmatan dan peralatan kepada sekolah sebanyak $5juta dan memberikan diskaun serta kredit data $35.5 juta kepada pelanggan yang terjejas.

  Penyedia perkhidmatan mudah alih itu menawarkan pelan ‘tanpa had’ tetapi kemudian memperlahankan kelajuan selepas pelanggan menggunakan data melebihi 17GB dalam tempoh sebulan – demikian menurut Suruhanjaya Komunikasi Persekutuan (Federal Communications Commission – FCC).

  T-Mobile disaman selepas beratus orang pelanggan mengadu kes ini dan membawa kepada penyiasatan dari pihak FCC.

  “Pengguna tidak perlu meneka sama ada pelan data yang dipanggil ‘tidak terhad’ mengandungi sekatan, seperti kekangan kelajuan, had data dan had material lain,” kata Travis LeBlanc, ketua Biro Penguatkuasaan FCC dalam satu kenyataan.

  Dengan keputusan perintah (mahkamah), T-Mobile telah meningkatkan tahap untuk memastikan pelanggannya mempunyai maklumat penuh yang mereka perlukan dalam memutuskan sama ada pelan data ‘tanpa had’ sesuai untuk mereka.

  Penyelesaian itu merupakan tindakan kedua oleh FCC ke atas ‘pengehadan yang tidak didedahkan’ untuk pelan ‘data tanpa had’. Pada tahun 2015, agensi tersebut mencadangkan denda terhadap AT&T sebanyak $100 juta. Hanya selepas itu barulah syarikat tersebut menjadi lebih telus dalam mendedahkan informasi sebenar berkaitan pelan tanpa had mereka.

  Perbandingan Dengan Pelan Di AS

  Orang kita memang gemar membandingkan sesuatu dengan negara luar, maka jika untuk pelan ‘data tanpa had’ ini, negara mana lagi yang paling layak untuk dibuat perbandingan kalau buat Amerika Syarikat (AS).

  Saya mengambil terus kesemua yang telah disenaraikan oleh TechRadar. Di sini saya hanya menyenaraikan pelan-pelan beserta faedah/kelebihan masing-masing sahaja. Jika anda ingin mengetahui penerangan mengenai pelan-pelan tersebut secara terperinci, anda bolehlah baca sendiri di laman TechRadar.

  Kesemua pelan di bawah adalah dalam USD. Sekiranya ditukar ke mata wang Ringgit Malaysia, sememangnya akan nampak mahal, tetapi kita harus melihatnya dari perspektif rakyat AS itu sendiri. Tanpa membuang masa, mari kita lihat satu persatu pelannya:

  1. Verizon Play More Unlimited

  Komitmen langganan: $80 sebulan.
  Data: Tiada had.
  Panggilan suara/SMS: Tiada had.
  Faedah-faedah: 5G, Hulu, ESPN+, Disney+.
  Hotspot: 15GB (5G), tiada had (3G – 600kbps/0.6Mbps).
  Rangkaian: Verizon.

  – Pelan yang bolehlah kita samakan dengan Maxis – mahal dan premium.

  Dalam pelan ini pelanggan akan diberikan langganan beberapa laman penstriman terkenal seperti Hulu, Disney+ dan ESPN+. Pengguna juga kan dapat memanfaatkan akses tanpa had kepada rangkaian premium WideBand 5G Verizon.

  Kekurangannya mungkin terletak pada data hotspot 5G iaitu 15GB dan dihadkan kelajuan kepada 600kbps selepas itu.

  2. Visible

  Komitmen langganan: $40 sebulan.
  Data: Tiada had.
  Panggilan suara/SMS: Tiada had.
  Faedah-faedah: 5G, panggilan percuma kepada Can & Mex.
  Hotspot: Tiada had @ 5Mbps.
  Rangkaian: Verizon.

  – Antara pelan terbaik. Data tanpa had di bawah rangkaian 5G Verizon, tiada had data untuk hotspot, tiada pengehadan kelajuan tersembunyi (hidden data caps), dan tiada cas tersembunyi juga.

  Walaupun hotspot hanya diberikan kelajuan 5Mbps, saya berpendapat ini masih lebih baik asalkan bukan berkelajuan ‘3G’ iaitu 600bps ke bawah.

  3. Mint Mobile

  Komitmen langganan: $30 sebulan.
  Data: Tiada had (FUP @ 35GB – selepas itu dihadkan kepada 128kbps).
  Panggilan suara/SMS: Tiada had.
  Faedah-faedah: 5G, panggilan percuma kepada Can & Mex.
  Hotspot: 5GB (5G).
  Rangkaian: T-Mobile.

  – Pelan ini seakan pelan Hotlink ‘Unlimited’ yang mempunyai ‘FUP’ 35GB sahaja (Hotlink meletakkan FUP sebanyak 50GB).

  Ini ialah pelan paling tidak menarik antara kesemua pelan data tanpa had di AS. Hanya mereka yang terdesak sahaja yang akan menggunakannya. Pengehadan kelajuan kepada 128kbps selepas pengguna 35GB data adalah sesuatu yang tidak patut lagi berlaku di era 5G ini.

  4. AT&T Unlimited Elite

  Komitmen langganan: $85 sebulan.
  Data: Tiada had.
  Panggilan suara/SMS: Tiada had.
  Faedah-faedah: 5G, panggilan percuma kepada Can & Mex.
  Hotspot: 30GB (5G), tiada had (kelajuan ‘3G’).
  Rangkaian: T-Mobile.

  – Mempunyai prioriti data pada rangkaian 5G sebanyak 100GB. Turut disertakan langganan terhadap laman penstriman HBO Max. Kuota hotspot pula diberikan sebanyak 30GB pada rangkaian 5G, namun tidak dapat dipastikan kelajuannya dihadkan setakat mana selepas mencecah penggunaan data itu.

  5. T-Mobile Magenta

  Komitmen langganan: $140 sebulan.
  Data: Tiada had.
  Panggilan suara/SMS: Tiada had.
  Faedah-faedah: 5G, panggilan percuma kepada Can & Mex.
  Hotspot: 5GB (5G), tiada had ( kelajuan ‘3G’).
  Rangkaian: T-Mobile.

  – Juga mempunyai data yang diprioritikan pada rangkaian 5G sebanyak 100GB. Tidak lupa juga turut disertakan Netflix Basic (definisi standard, 1 skrin).

  Ini pula antara pelan yang paling sedikit kuota hotspotnya, iaitu hanya sebanyak 5GB sahaja. Selepas itu, kelajuan hotspot akan diperlahankan kepada kelajuan ‘3G’ – yang boleh saya simpulkan sebagai 600kbps ke bawah.

  Sumber: TechRadar, Fortune, Tampa Bay Times
  Arya Putrahttps://omghackers.com/
  A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

  Artikel Terkini

  Artikel Berkaitan

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  0
  Would love your thoughts, please comment.x
  ()
  x
  %d bloggers like this: