Insta360 hari ini mengeluarkan kemas kini yang mempercepatkan keseluruhan aliran kerja kamera aksi mereka, daripada penstabilan video, kepada memindahkan fail dan pembingkaian semula.

Kemas kini terbaru ini adalah kemas kini besar keempat untuk Insta360 pada 2021, dengan kemas kini sebelumnya yang membawa ciri baharu seperti rakaman gelung dan kunci ufuk 360 kepada ONE R dan antara muka perisian serba baharu untuk aplikasi dan Studio Insta360.

“Insta360 kekal komited untuk menambah baik kamera kami lama selepas anda menyahkotaknya buat kali pertama. Kami berharap kemas kini ini membantu pengguna kami mendapatkan rakaman yang lebih baik daripada kamera mereka dan membuat suntingan yang lebih kreatif, lebih mudah,” kata JK Liu, pengasas Insta360.

Snap Wizard: Merevolusikan cara anda membingkai semula video 360

Salah satu perkara yang paling ajaib tentang kamera 360 ialah keupayaan untuk “rakam dahulu, sunting kemudian”. Dengan rakaman dari setiap arah, pengguna tidak perlu memutuskan ke mana hendak menghalakan kamera semasa merakam. Kemudian, pengguna boleh mengedit video 360 untuk mencari sudut yang sempurna dan kemudian mengeksportnya ke dalam video rata. Tetapi secara tradisinya, proses pembingkaian semula ini boleh mengambil sedikit masa dan latihan.

Snap Wizard ialah alat baharu dalam aplikasi Insta360 yang menyelaraskan proses pembingkaian semula dengan merakam suntingan pengguna secara automatik. Apa yang pengguna perlu lakukan ialah membuka video 360, ketik butang rekod dan kemudian biarkan aplikasi merakam suntingan mereka. Pengguna boleh menukar sudut dalam salah satu daripada tiga cara:

  1. Gerakkan telefon mereka secara fizikal untuk menghalakan video ke arah yang mereka mahu.
  2. Leret skrin untuk menyorot sekeliling atau zum masuk dan keluar
  3. Gunakan “Deep Track 2.0” terbina dalam aplikasi untuk memilih subjek. AI akan menjejakinya dan membingkai semula rakaman secara automatik untuk mengekalkan subjek dalam bingkai tengah

Pengguna juga boleh merakam beberapa suntingan pembingkaian semula bersebelahan menggunakan klip yang sama. Video yang dibingkai semula boleh dieksport serta-merta daripada antara muka Snap Wizard dengan hanya menekan butang.

Walaupun tetapan resolusi ditetapkan, aliran kerja yang pantas sesuai untuk mengedit dan berkongsi semasa dalam perjalanan. Ingin meluangkan masa anda mengedit dengan bingkai utama? Semua kawalan ini masih tersedia di bawah antara muka penyuntingan sedia ada.

Quick FlowState: Rakaman seperti gimbal tanpa suntingan diperlukan

Merakam video seperti gimbal yang distabilkan dengan ONE R 4K dan Mod Sudut Lebar 1-Inci kini juga lebih mudah dan pantas dengan “Quick FlowState”, mod penstabilan dalam kamera yang baharu.

Quick FlowState ialah peningkatan kepada algoritma penstabilan dalam kamera “Asas” sebelumnya, dengan penstabilan yang dipertingkatkan terus daripada kamera. Tahap penstabilan dalam kamera kini setanding dengan algoritma penstabilan Insta360 yang digunakan dalam proses suntingan akhir.

Video yang dirakam dalam mod Quick FlowState tidak perlu diproses dalam aplikasi Insta360 atau perisian Studio desktop dan sedia untuk dikongsi serta-merta. Kurangnya langkah pengeditan tambahan ini juga menghapuskan satu langkah pemampatan, menghasilkan video yang lebih jelas. Mod ini juga kini tersedia untuk mod rakaman video ulangan dan standard 4K 50fps, serta mod 4K 30fps, 25fps dan 24fps yang sebelum ini disokong di bawah penstabilan Asas.

Untuk mengaktifkan Horizon Lock dan melaraskan nisbah ratio, pengguna boleh merakam dalam mod Pro dan sebaliknya menggunakan FlowState Stabilization dalam aplikasi Insta360 atau Studio.

Quick Reader : Cara yang lebih pantas dan lebih baik untuk mengedit pada telefon anda

Memindahkan fail ke peranti mudah alih kini lebih pantas terima kasih kepada aksesori baharu, Quick Reader. Quick Reader ialah modul storan boleh tanggal yang boleh dipalamkan ke dalam kedua-dua kamera dan peranti mudah alih.

Apabila Quick Reader dipasangkan ke dalam kamera, fail boleh disimpan terus pada kad SD yang dipasang dalam Quick Reader. Quick Reader kemudiannya boleh dipasangkan terus ke telefon mudah alih atau tablet untuk memindahkan dan mengedit fail. Ia disertakan dengan kedua-dua jenis penyambung : Lightning untuk peranti iOS dan penyambung Jenis-C untuk peranti Android.

Kelajuan pemindahan lebih pantas berbanding melalui Wi-Fi, menjanjikan aliran kerja yang lebih pantas apabila mengedit pada peranti mudah alih. Menggunakan Quick Reader juga menjimatkan bateri kamera, kerana tidak perlu mengekalkan sambungan Wi-Fi antara kamera dan telefon.

Dua versi aksesori tersedia, Versi Mendatar untuk ONE R dan Versi Menegak untuk ONE X2, untuk memastikan Pembaca Pantas kekal “tidak kelihatan” semasa merakam rakaman 360.

Boleh didapati sekarang

Kemas kini juga membawa beberapa peningkatan pengalaman yang diminta oleh pengguna. Dalam aplikasi, pengguna iPad kini boleh menggunakan mod landskap untuk pengeditan yang lebih mudah. Pada ONE R, antara muka skrin sentuh juga telah dipertingkatkan dan lebih responsif.

Pengguna boleh memuat turun kemas kini perisian tegar dan kemas kini aplikasi daripada web Insta360. Quick Reader kini tersedia untuk dibeli di web Insta360 dan dijual pada harga USD59.99.

Tawaran Black Friday bermula pada 24 November di web Insta360, dengan ONE R diskaun 15% dan ONE X2 diskaun 10%. Sebelum itu, anda juga boleh mendaftar di laman Insta360 untuk menerima Invinsible Selfie Stick percuma dengan pembelian anda.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments