OnePlus, Never Settle!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera
Bertemu lagi kita dalam artikel mengenai produk OnePlus.
Khabar angin mengatakan, OnePlus sedang membangunkan peranti Flagship Killer yang seterusnya, iaitu OnePlus 4.
Kehangatan OnePlus 3 belum lagi reda, sudah keluar khabar angin mengenai OnePlus 4. (Ada yang nak beli OnePlus 3, tetapi stok belum sampai. Ada kala bagus juga OnePlus 2 guna sistem Invite. Tapi ada pros and cons juga sistem tu)

OnePlus merupakan produk telefon pintar yang agak terkenal bagi yang mengetahui kehebatan dia (tapi kalau tanya accessories tak semua yang tahu OnePlus, depa tau OPPO, Huawei dan bertuah kalau tahu Xiaomi huhu) kerana harga mampu milik dan spesifikasi yang tinggi. (Untuk pengetahuan pembaca semua, OnePlus, OPPO dan Vivo di bawah BBK Electronics Corporation. Jadi usah la gaduh para pengguna, kita satu keluarga meh. hahaha)
Malah, peranti flagship sekarang, OnePlus 3 sangat mengagumkan dan mempesonakan pengguna kerana spesifikasi yang canggih.
Jadi, apa yang anda jangkakan mengenai peranti akan datang, OnePlus 4?
Adakah ia Wireless Charging? Dual lens? Tiada 3.5mm jack? Ataupun kalis air?


Spesifikasi OnePlus 4
Mengambil kira semua khabar angin mengenai spesifikasi OnePlus 4 dijangka agak gila-gila dan rasa geram bagi sapa yang baru pakai OnePlus 3. hahaha. Sebab apa geram? Katanya OnePlus 4 ni datang dengan 8 GB RAM dan Qualcomm® Snapdragon™ 830. Tudia baq hang. 8 GB RAM hahaha. 6GB RAM pada OnePlus 3 pun dah terbaik apatah lagi 8GB RAM. Hihihi

Tambahan pulak, OnePlus 4 kemungkinan besar dijangka akan guna Android 7.0 Nougat! (Adakah OxygenOS 4.0.0? atau HydrogenOS 3.0.0? atau Oxygen+Hydrogen=WaterOS 1.0.0? hahaha) serta dijangkakan datang dengan kapasiti microSD 256 GB dan kamera yang mengagumkan iaitu 23 MP kamera belakang di mana ada peningkatan dari peranti terdahulu, 16MP kamera belakang.


Paparan OLED, USB-C port dan sokongan NFC serta beberapa ciri-ciri yang lain turut dimasukkan dalam peranti ini. Semua maklumat yang ada ini, peminat pasti boleh mengatakan bahawa OnePlus 4 ni terlalu maju dan dahsyat untuk peranti yang lain untuk lawan, bukanlah satu perkara yang buruk. Ini bermakna OnePlus 4 ni merupakan matlamat OnePlus untuk jadikan ia sebagai peranti flagship killer seterusnya untuk tahun 2017.

Perlancaran OnePlus 4
Menurut sumber2 yang berbeza, mengatakan bahawa OnePlus 4 ni kemungkinan besar akan dilancarkan pada tahun 2017, dalam lingkungan bulan April hingga bulan May. Tambahan pula, jika ramalan ini benar, OnePlus 4 boleh dijual pada harga sekitar $400 (RM 1,651.54, belum kira GST lagi ni. hahaha). Anggaran tersebut mengikut harga peranti terdahulu (OnePlus 3) hanya harga $300 (RM 1,238.65) hingga $400 (RM 1,651.54). Tapi harga OnePlus 3 bagi pasaran Malaysia ialah RM 1,888 – RM 1,999. Tapi saya beli dekat Satu Gadget Dot Com hanya RM 1,697.17 (Champagne Gold / Soft Gold, Imported Set sebab A3000). Adakah bertuah atau sebaliknya? Huhuhu

Jadi, harus diingatkan bahawa ini hanya khabar angin semata-mata, masih tidak sahih. Walau bagaimanapun, jika khabar angin ni betul maka OnePlus 4 ni mungkin boleh jadi telefon pintar teratas pada tahun 2017 dengan 8 GB RAM, 23 MP kamera belakang dan harga mampu milik. OnePlus pasti ada resipi tersendiri untuk hasilkan OnePlus 4, untuk menjadi telefon pintar yang sangat berjaya yang mampu berdaya saing dengan produk-produk yang lain. Bak kata slogan OnePlus, Never Settle! hehehe

Sumber, iTech Post (beberapa sumber lain di dalam sumber tu. Berapa banyak sumber daa -_-)
P/s : Sila komen di bawah jika ada sebarang pertanyaan, pendapat ataupun cadangan yang boleh kita kongsi bersama 🙂