Jurutera Advokat Pemaju di Spotify, Arielle Vaniderstine telah mengepos satu Tweet kepada projek yang sedang diusahakan olehnya bernama Nelson.

Nelson ialah aplikasi pelayar web yang menggunakan API Spotify Recommendations dan SDK Web Playback untuk menjana senarai main yang dibuat oleh algoritma pintar Spotify.

Aplikasi web ini mempunyai paparan yang membolehkan pengguna Spotify Premium untuk memilih genre-genre kegemaran, kemudian menjana satu senarai main yang akan dimainkan terus secara automatik.

 

Dari antaramuka Nelson, selepas siap menjana senarai main yang dicipta berdasarkan kepada ‘kepintaran’ algoritma cadangan oleh Spotify, pengguna juga boleh mengubah beberapa slider audio yang bertujuan menambah baik kualiti dan pengalaman mendengar muzik anda.

Anda boleh rujuk mengenai setiap fungsi audio tersebut di sini.

Setakat ini, boleh dikatakan saya berpuas hati dengan 20 lagu yang telah dijana oleh Nelson. Tentang slider audio itu pula, tidak banyak yang dapat saya perkatakan kerana ianya masih sangat baru.

Tetapi jika anda ‘bermain’ dengan slider tersebut, anda akan dapat lihat senarai main anda berubah. Anda boleh talakan ia sehingga anda berpuas hati dengan hasil akhir.

Layari Nelson di sini: Nelson | Spotify Recommendations Jukebox – Glitch