Berapa lama anda menggunakan satu lagu untuk dijadikan sebagai ringtone penggera anda?

Serius, kalau saya, saya jenis yang hanya akan gunakan satu sahaja lagu sampai ke tahap bosan melampau. Lepas rasa bosan (teruk sangat bosan), barulah saya akan tukar atau cari lagu baru.

Kalau saya tukar juga kepada lagu lain dalam tempoh masa yang singkat, alamatnya saya akan lewat bangun keesokan hari disebabkan otak masih belum ‘diselaraskan’ sepenuhnya dengan lagu baru tersebut.

Tetapi jika anda pula adalah jenis perlu dengar lagu baru setiap hari sebagai lagu penggera, dan anda pula memang menggunakan Spotify Premium sebagai bahan dendangan untuk halwa telinga, maka eloklah anda mencuba aplikasi ini, iaitu:

SpotOn – Sleep & Wake Timer For Spotify.

Secara asasnya, ia bertindak menggantikan aplikasi jam penggera anda.

Cuma apa yang menjadi kekuatan aplikasi ini ialah ia akan digunakan secara terhubung dengan Spotify, oleh itu anda mempunyai kepelbagaian lagu untuk dipilih dari beribu-ribu lagu dalam katalog Spotify untuk dijadikan sebagai lagu penggera.

Fungsinya terbahagi kepada dua bahagian, iaitu Sleep dan Wake. Pada bahagian Sleep, anda boleh mainkan mana-mana senarai main yang telah anda buat sebelum itu ketika anda hendak tidur, dan tentukan masa untuk ia ditamatkan secara automatik.

Jadi sekurang-kurangnya apabila anda telah tidur dengan lena dan nyenyak, lagu-lagu tidak dimainkan secara berterusan.

Menarik bukan?

Paparan antaramuka penetapan lagu adalah sama seperti mana-mana aplikasi jam/jam penggera. Cuma kelebihannya, anda boleh pilih mana-mana lagu yang anda suka dari Spotify sebagai lagu ‘lullaby’ anda, dan juga lagu penggera. Sebelum tidur strim lagu kegemaran, waktu hendak terjaga juga strim lagu kegemaran anda.

WOW.

 

Anda boleh tambahkan waktu untuk jam penggera anda memainkan lagu, boleh tunda (snooze), boleh membuat lagu fade in terlebih dahulu agar anda tidak terkejut badak, dan tetapkan kelantangan bunyi.

Apa lagi yang anda mahu dari sebuah aplikasi jam penggera? Aplikasi ini adalah satu jam penggera unik lagi menarik untuk dijadikan sebagai pelengkap dunia penstriman anda.

Muat turun ia di Google Play Stor: SpotOn РSleep & Wake Timer For Spotify