Malaysia adalah Top 10 dalam kadar penggunaan Facebook di dunia. Jauh meninggalkan rakan-rakan lain di ASEAN. Ramai yang telah berjaya membina kerjaya melalui Facebook. Tak kurang juga yang telah mencipta nama, produk dan servis melalui platform ini.

 

Israel dan Malaysia bersaudara?

 

Namun, dalam kejayaan dan positifnya platform ini, pasti ada sisi gelap dan sudah tentu ada juga pengguna yang lebih sibuk meneroka aspek negatif platform ini.

Aspek yang diperkatakan saya ini adalah kegemaran para pengguna untuk berkelahi sesama pengguna baik di profil peribadi, group, ataupun pages di Facebook.

Saya tanya secara jujur. Adakah anda rasa berbaloi mencuri masa makan anda yang tenang untuk membalas komen demi komen dengan perasaan marah? Berbaloikah tidur lewat malam demi menunggu balasan komen daripada pergaduhan di ruangan komen? Berbaloikah menghendap profil pengguna yang lain demi mencari walau secebis maklumat atau kejengkelan mereka supaya anda boleh mengejek mereka dalam pergaduhan lantas memalukan mereka?

Kalau anda saya tanya saya, jawapan saya mudah saja. TIDAK.

 

Buruan Menteri Pasola

 

Sedarlah kalian, bahawasanya pergaduhan mahupun kemenangan di Facebook itu tidak membawa apa-apa hasil pun kepada anda. Anda bukan menteri yang boleh menukar dasar sekiranya anda menang debat Facebook. Anda bukan pendekar yang akan menerima anugerah apabila menang gaduh di ruangan komen. Anda tidak akan dapat walau satu sen pun gaji untuk setiap masa anda ‘bekerja’ mencari maklumat lawan anda di Facebook.

 

Pendekar ini tak berlawan di Facebook.

 

Untuk itu, gunakanlah Facebook secara berkadar sahaja. Ia medium yang bagus untuk membina kerjaya dan meningkatkan nilai dan pengenalan diri. Namun jika salah guna, banyak buruknya daripada baik. Jadikanlah Facebook sebagai penghias masa lapang anda sahaja, dan bukannya unjuran daripada kehidupan peribadi anda.

Asingkan kehidupan peribadi anda daripada Facebook. Apa yang ada dan berlaku di Facebook, biarkan sahaja ia di Facebook. Fikir apa yang anda mampu fikir sahaja. Dunia tidak berputar mengelilingi anda dan Facebook anda.

#CaknaPrivasi
#OMGHEditorial