A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at arya@omghackers.com

Ramai antara pembaca omghackers.com yang selalu bertanyakan soalan ‘VPN manakah yang bagus tetapi percuma?’. YA, kerajaan dah bertukar baru tapi corak pemikiran orang kita masih lagi di purbakala sana.

Untuk pengetahuan anda, VPN percuma bukan sahaja tidak bagus malahan berbahaya kepada sekuriti dan privasi data anda. YA, berbahaya! Sentiasa ingat sifirnya, jika sesuatu itu percuma, maka anda adalah PRODUKNYA.

Anda kena sentiasa ingat, VPN dikendali menggunakan pelayan, dan pelayan dikendali menggunakan wang. Mereka yang menjalankan servis seperti ini bukan membuat kerja amal, memberikan anda sesuatu secara percuma dengan niat amal jariah untuk mendapat pahala.

Berikut adalah beberapa sebab lain mengapa anda perlu mula menggunakan VPN premium/berbayar mulai dari sekarang:

1. Penjualan Data

Ini adalah satu-satunya sebab mengapa adalah ditegah untuk menggunakan VPN percuma. Dari mana mereka hendak menjana pendapatan bagi menampung kos penggunaan pelayan jika mereka ‘menyewakan’ ia kepada anda secara percuma pula?

Salah satu caranya adalah dengan menjual data anda kepada pihak ketiga. Zaman ini data adalah satu-satunya bentuk kandungan digital paling mahal boleh diurusniagakan.

2. Pemantauan

Budaya pemikiran ‘saya tiada apa-apa perkara untuk disorok’ adalah sangat tidak munasabah. Apabila diminta kata laluan akaun Facebook masing-masing tahu pula tidak mahu memberikannya walaupun kami berjanji hanya akan melihat dan memantau sahaja, tidak lebih dari itu.

Tahu pula tidak selesa? Jadi mengapa mahu berikan kemudahan sama kepada penyedia servis VPN percuma ini, iaitu kebolehan untuk mereka memantau aktiviti anda? Integriti adalah satu bahan jenaka sahaja kepada mereka.

3. Tiada sokongan

Kalau VPN premium/berbayar biasanya mempunyai sistem sokongan selepas jualan yang mantap, anda fikir VPN percuma ada masa hendak melayan masalah anda dengan ‘servis’ percuma mereka. Sudahlah percuma, apa lagi yang kau mahu? Begitulah situasinya, melainkan anda melanggan VPN premium seperti TorGuard, ExpressVPN, dan Goose VPN.

Mereka menawarkan sokongan yang biasanya berjalan 24 jam, di samping sistem chat pada laman web mereka.

4. Kelajuan Internet Perlahan

Ada sesetengah VPN premium yang diakui menjadikan kelajuan internet semakin perlahan. Isunya pelbagai, tetapi itulah dia gunanya sistem sokongan pada poin ke tiga. Anda boleh adukan masalah kelajuan kepada staf-staf penyedia servis VPN tersebut. Kebiasaannya isu akan dapat ditangani dengan menukar protokol dan lokasi pelayannya.

Berbanding VPN percuma, disebabkan satu pelayan digunakan oleh pengguna yang sangat ramai, maka sambungan yang tidak stabil serta kelajuan yang perlahan adalah suatu perkara yang sangat normal.

Anda hendak mengadu kepada siapa? Semoga berjaya mencari individu yang boleh anda adukan nasib.

5. Menggunakan Bandwidth Anda

Anda masih ingat lagi tentang Hola? Hola adalah VPN percuma yang mempunyai rangkaian pengguna yang sangat ramai. Disebabkan itu Hola berjaya menggunakan bandwidth para pengguna mereka yang sedang melahu (idle) sebagai SUMBER kepada sebuah servis VPN BERBAYAR mereka sendiri iaitu Luminati.

Apa akan terjadi kepada mereka yang menggunakan plan data dengan kuota?

Nasiblah. Siapa suruh guna VPN percuma.

6. Malware Dan Malvertising

Aplikasi/servis VPN percuma yang banyak terdapat di Google Play Store mempunyai ciri-ciri:

*18% darinya tidak melakukan enkripsi data!
* 38% menyuntik malware dan malvertising ke dalam peranti.
*84% membocorkan/meniriskan trafik pengguna.
*80% menggunakan permission yang agak explicit untuk mendapatkan data peribadi/sulit pengguna seperti akaun-akaun dan mesej teks.
*75% menggunakan kaedah tracking libraries dari pihak ketiga.

Alasan sesebuah servis VPN itu untuk memberikan perkhidmatan percuma dengan tawaran ‘versi percuma dengan iklan’ adalah bertentangan dengan ciri VPN itu sendiri iaitu melindungi data anda dari dibaca oleh pihak ketiga, sedangkan iklan yang ditayang pula mestilah datang dari ‘pembacaan’ data anda yang dikongsikan oleh servis itu sendiri.

Percayalah, penyedia servis VPN percuma seperti ini adalah tergolong dalam kategori penjenayah siber!

7. Bandwidth Dan Ciri Terhad

Kebiasaannya VPN percuma akan mengehadkan pelbagai perkara, contohnya akses pelayan, jumlah peranti yang boleh disambungkan pada satu akaun, berapa lama sesuatu sambungan boleh dibuat, dan pelbagai lagi had serta sekatan. Bandwidth juga ada had tertentu, yang mana hanya sekadar cukup untuk anda gunakan selama beberapa hari sebelum ia habis.

Saranan OMG! Hackers?:

Gunakanlah servis VPN berbayar yang tinggi integritinya.

Gunakan servis dari yang PAKAR, yang betul-betul ARIF tentang VPN, yang tahu selok-belok menjaga pelayan, bukan hanya tahu menyewa pelayan murah dan lembab semata-mata, kemudian jual ‘servis’ tersebut kepada anda atau menjadikan ia versi ‘percuma’ namun penuh dengan pelbagai muslihat lain bagi menjana keuntungan.