A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at arya@omghackers.com

Apa Maksud Encryption?

Encryption atau enkripsi ialah satu proses pengekodan mesej atau maklumat di mana hanya pihak yang sah sahaja akan dapat membacanya. Ia mengubah data yang anda hantar di seluruh internet ke dalam format yang hanya boleh dibaca apabila memiliki kunci penyahsulitan, yang menyediakan kod untuk menguraikan enkripsi tersebut.

Apa Itu Military Grade Encryption?

Military Grade Encryption merujuk kepada enkripsi dengan standard AES-256. AES adalah singkatan dari perkataan Advanced Encryption Standard.

Pada asalnya, istilah ini tidak lebih dari sekadar marketing terms/gimmick, untuk pelbagai servis di luar sana, dan ia selalu juga digunakan dalam filem-filem bagi menggambarkan kekuatan enkripsi yang diimplementasi oleh sesuatu organisasi.

Tetapi dalam masa yang sama kita tidak dapat menafikan bahawa agensi seperti National Security Agency (NSA) juga menggunakan standard enkripsi AES-25 dalam mengendalikan dokumen-dokumen dan informasi-informasi sulit serta berstatus rahsia. Jabatan kerajaan (yang prihatin tentang enkripsi), tentera, dan bank-bank menggunakan standard ini bagi melindungi data-data sensitif.

Atas sebab itu tidak salah juga untuk istilah ‘Military Grade Encryption’ ini diguna pakai bagi merujuk kepada AES-256 kerana sememangnya ia diaplikasikan oleh badan ketenteraan di serata negara.

Setakat ini, enkripsi dengan cipher AES-256 adalah enkripsi terkuat bagi melakukan penyulitan terhadap data. Kebanyakan servis VPN akan menggunakan terma ini bagi memudahkan pemahaman untuk sesiapa yang sudah sedia mengetahui tentang standard pengenkripsian.

Secara ringkasnya kebanyakan sistem dan servis pada masa kini sudah pun mengaplikasikan standard enkripsi ini.

Untuk pengetahuan anda, AES termasuk dalam kategori NSA Suite B Cryptography.

Rujukan: Advanced Encryption Standard