A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at arya@omghackers.com

Apabila satu demi satu enjin carian torrent ditumpaskan oleh penuntut akta hak cipta, ramai juga yang mula hilang arah. Tidak tahu ke mana hendak dituju.

Kebiasaannya saya sendiri akan menggunakan enjin carian Sky Torrents kerana ia bebas iklan dan mempunyai indeks hasil carian yang sangat banyak. Akan tetapi setelah laman asalnya ditutup, dan kini digantikan dengan laman yang sudah mempunyai ciri ‘minimal tracking’, nampaknya ia tidak lagi sama seperti dahulu.

Oleh itu buat anda yang sudah tidak mahu lagi termanggu-manggu mencari enjin carian paling bagus untuk digunakan bagi mencari kandungan atas talian yang anda mahu, sebenarnya aplikasi qBittorrent boleh membantu anda dalam hal ini. qBittorrent mempunyai pelbagai enjin carian torrent yang terbina dalaman, hanya menunggu diaktifkan sahaja untuk dapat digunakan.

Jadi bagaimanakah caranya?

Tutorial kali ini akan menunjukkan kepada anda cara mengaktifkan, memasang, dan menggunakan enjin-enjin carian torrent pada qBittorrent. Ya, ‘enjin-enjin’, bererti terdapat lebih dari satu setelah ia diaktifkan, dan anda boleh tambah pula mana-mana enjin yang anda suka.

Pertama sekali, pada aplikasi qBittorrent, hala kepada View – dan klik pada Search Engine.

Jika anda masih belum memasang Python, satu popup kecil seperti di atas akan keluar. Hanya perlu klik pada Yes dan ia akan memuat turun Python untuk anda.

Kemudian, pasangkan Python sehingga selesai.

Kini qBittorrent sudah mempunyai satu bahagian khas untuk menggunakan enjin carian. Tetapi disebabkan masih belum ada satu pun enjin carian yang diaktifkan, maka anda belum boleh memanfaatkannya. Jadi klik pada ‘Search plugins‘ di bahagian bawah tersebut.

Seterusnya klik pada ‘Check for updates‘. Pemasangan enjin carian akan dilakukan oleh qBittorrent secara automatik sahaja. Jadi anda boleh pergi bancuh kopi tongkat ali sementara menunggu ia siap dipasang.

Oh maaf, kopi belum sempat minum, dah siap rupanya. Sekejap sahaja tempoh waktu yang diperlukan. Itu pun jika kelajuan internet anda tidak seperti siput sedut lah. Anda akan dapat lihat beberapa enjin carian diaktifkan pada qBittorrent seperti BTDB, Legit Torrents, The Pirate Bay, dan sebagainya.

Jika anda masih berasa ia tidak mencukupi, anda boleh pasangkan enjin carian yang baru. Klik pada ‘Install a new one‘. Manakala untuk mendapatkan pautan bagi pemasangan enjin carian yang lain, anda boleh klik pada pautan yang ditunjukkan melalui anak panah pada gambar di atas.

Setelah anda mendapatkan pautan enjin carian yang anda mahu, masukkan ia pada bahagian ‘Web link‘. Rujuk gambar di atas.

Klik butang Web link untuk mengeluarkan kotak ‘New search engine plugin URL‘. Di atas adalah contoh saya memasang enjin carian 1337x.

Selesai sudah semuanya. Sekarang anda boleh gunakan bahagian enjin carian ini untuk mencari, dan memuat turun apa-apa kandungan yang ada pada kesemua enjin carian torrent yang anda pasang. Ia lebih mudah berbanding jika anda membuka satu demi satu laman-laman enjin carian tersebut.

Gambar di bawah pula adalah contoh enjin carian yang telah saya pasang. Saya cuma menambah 1337x dan RuTracker sahaja. Anda boleh tambahkan berapa pun yang anda suka, cuma mungkin ia akan melambatkan sedikit proses carian kerana indeks yang telah meningkat berkali ganda.

Anda juga boleh nyahpasang mana-mana enjin carian yang anda tidak suka, jika anda mahu. Caranya adalah dengan klik kanan pada enjin tersebut, dan klik ‘Uninstall‘.

Baiklah. Selamat mencuba, dan jangan lupa seperti biasa kongsikanlah tutorial ini dengan kawan-kawan anda di wall Facebook!