A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

Kebanyakan dari kita hanya mengenal Windows dengan baik, kerana sedari awal hidupya lagi, celik mata sahaja telah diperkenalkan dengan sistem operasi itu. Jadi mereka sedah terbiasa dengan cara kerja paparan antaramuka grafik pengguna (Graphical User Interface @ GUI).

Ini bukanlah satu kesalahan, cuma apabila mereka ‘berkenalan’ dengan sistem operasi Linux seperti Ubuntu, pada kebanyakan kerjanya adalah dengan menggunakan baris perintah atau Command Line melalui Terminal.

Cara terbaik untuk memahirkan diri dengan paparan antaramuka baris perintah ini ialah dengan mengkaji dan membaca. E-Book ‘The Linux Command Line’ tulisan dari William E. Shotts, membawakan kepada anda pelbagai topik menarik, dari asas sehingga lanjutan, segalanya mengenai baris perintah dalam Linux.

Bagi mereka yang benar-benar berminat untuk mendalami ilmu yang berkaitan dengan baris perintah dalam sistem operasi Linux, anda boleh memuat turun E-Book yang disebutkan pada pautan di bawah:

Klik: The Linux Command Line