Salam..entry kali ni aku post khas untuk Eszol a.k.a raar sebab dia yang request entry ni..
(kalau korang nak request kat aku pun tak ada masalah..janji jangan la malu-malu..)
enjoy ok!

Orait..jangan buang masa..mari kita mulakan! πŸ™‚

# Buka Registry editor.
pergi ke Start -> Run dan taip regedit.

# Setelah tetingkap Registry Editor terbuka, pergi ke key:
HKEY_CURRENT_USER Software Microsoft Windows CurrentVersion InternetSettings. (Perhatian..kalau korang takde forder InternetSettings tu, korang hanya perlu ‘create new key’ aje..)

# Sekarang klik kanan pada tetingkap di sebelah kanan anda dan tambah satu DWORD Value yang baru.
Tukar namanya kepada MaxConnectionsPerServer.
# Klik kanan pada MaxConnectionsPerServer untuk mengedit nilai Dword.
Pilih sebuah base. Jika Hexadecimal, letak nilainya menjadi 99. Jika korang memilih untuk Decimal, set kepada 153.

# Buat satu lagi DWORD dan beri nama MaxConnectionsPer1_0Server. (korang copy aje la dari sini)
Di sini juga, masukkan nilai yang disebutkan di atas.

# Restart Internet Explorer/Google Chrome/Firefox/dan lain-lain web browser lagi la..
selepas itu, perhatikan kelajuan internet korang..

TRIK UNTUK DNS:

Korang dapat meningkatkan cache DNS dengan Registry Tweak yang sederhana.

# Buka Notepad dan copy-paste
kod berikut dan simpan dengan nama fail dnscache.reg.

Ini adalah apa yang korang perlu salin:

Windows Registry Editor Version 5.00
[HKEY_LOCAL_MACHINE SYSTEM CurrentControlSet Services dnscache Parameters]
“CacheHashTableBucketSize” = dword: 00000001
“CacheHashTableSize” = dword: 00000180
“MaxCacheEntryTtlLimit” = dword: 0000fa00
“MaxSOACacheEntryTtlLimit” = dword: 0000012d

setelah korang savekan fail notepad tadi (.txt) kepada fail yang dinamakan sebagai dnscache.reg (.reg), fail notepad itu akan bertukar kepada fail registry..apa yang korang perlu lakukan ialah klik pada fail registry tersebut, dan kemudian akan keluar satu tetingkap yang meminta untuk korang sama ada mahu memasukkan registry tersebut ke dalam windows atau tidak..korang hanya perlu klik ‘Yes’..semua masalah dah setel..ok? (apa yang penting korang perlu tukar extension fail txt kepada reg..kalau tak nampak extension, pergi dekat My Computer > Tools > Folder Options > View > Hidden files and folders > Klik pada Show hidden files and folders > Un-thick pada Hide extensions for known file types

itu aje..dah nampak extension? itu yang korang perlu tukar..daripada .txt kepada .reg
penting tu..nanti icon fail pun akan bertukar kepada fail registry..buat seperti yang aku bagitau kat atas, setel..

Comments

  1. @ Belalang Hijau Kuning Merah..(hehe)
    yang penting jangan la buat SILAP..har har har..
    setakat ni ko hanya perlu create benda2 baru kat registry editor..benda mudah je bro..jangan silap taip ok..:) fail registry tu plak ko hanya perlu copy n paste dari blog aku ni je..kacanggg..:)

    @ Fina Cempluk udah dicoba gan dan hasilnya sangat memberangsangkan..coba dulu baru sobat tahu hasilnya yaa..:)

  2. salam bro.. bagus info ni.. berfaedah.. akan dicuba..

    tq ye follow jz. btw, arya putra tu nama dalam ic. kalau bro guna nama tu as nama pena, maknanya jz salah org lah tu..

    1 lagi.. domain terbaekk?.. jz dapatkan di netkl. ramai gak blogger yang beli domain dari sana. ada macam2 pakej. staf pun mesra pelanggan. servis pantas. cuba bro baca testimoni pelanggan di netkl. klik je banner netkl bawah column follower di blog jz tu. ada insentif gak.. haaa kan ke bagus tu.. πŸ™‚

  3. jap lg gua try

    DNS cache ni dari dlu gua x reti clear

    sbb another laptop lansung x boleh bkak blog gua n blogger

    site blogspot lain bleh je bkak

    cibai je

    lu ade solution?

    btw,tq bro!

  4. @ JZ thanks bro..nanti aku try usyar..bleh gak aku pakai domain [dot] com kan..dah lama teringin nak pakai ni..

    @ dgodam hahaha..lu kan hacker..wa tak reti la nak ajar hacker bagi pandai..kalau registry dah tak ade, cara ni tak boleh guna la nohhh…:)

    @ Eszol aku pun baru je kaji pasal DNS ni..dulu malas..heheh..

    @ Kata Aku boleh dipastikan..ko try tgk web browser ko tu time PC dh terbukak lama sikit..kalau tak ade perubahan means maybe ada something yang mengganggu sistem..tak semestinya virus, tapi boleh jadi juga..pakai ESET Smart Security untuk prestasi PC yang maksimum!

  5. kenapa lepas un-thick kat hide extensions for known file types 2 still extension tok (.reg) x kuar?yg ade cume .text dgn all types

  6. still x kluar..so,tekan jele all files..
    bro,tnye cket..nape aritu time pkai wifi ttbe kuar semthing die ckp"your ip adress is same as another user"..pstu trus x bley pkai wifi dh..klo bley pkai pun slow gler..

  7. nie pinjam wifi org..haha
    tp an bro,lps try care nie an,nape kt wifi status 2 tulis 'no internet connection' kt IPv6 tp kt IPv4 tulis internet plk…IPv6 2 ape sbnrnye?

  8. @ acaibudaktepeng thanks..
    Mr.Hac tak pernah belajar dalam jurusan komputer..
    tapi minat tu mendalam..
    jadi sesiapa yang ada minat yang mendalam pun bleh kuasai ilmu komputer..

  9. dah buat dan menjadi..thanks sgt2 bro..terfikir gak nak share benda ni ngan kengkawan yg lain..jgn bimbang bro,stil akan ada backlink kepada ko balik.. πŸ˜€ thanks sgt2 πŸ˜€

  10. Bagus jugak info ni. Nak try jugak. Apa2pun kena buat satu restore point. Kalau tak menjadi boleh restore balik asal… Tq my hacker…

  11. cannot import c user/acer/document/dnscahe.reg.reg: the specified file is not aregistry sript
    you can only import binary registry within theregistry editor

    #dah selesai ke??

  12. bro… just untuk penambahbaikan, leh ark lau wat toturial sekali ngan kenyataan bergambar(Printscreen).. ai maklom la… bila penerangan sekali dengan gambar org lebih senang faham.. thanks

  13. Huish… Cam x caye je, laman2 web yg ambil dekat setengah minit nk load skrg ni dah jadi cm beberapa saat jer.. THANKS BRO ~ !!!

Comments are closed.