Berita

Jutaan Peranti Xiaomi Terdedah Kepada Bahaya Penggodaman Kawalan Jarak Jauh

Laporan dari David Kaplan (kredit kepada beliau), salah seorang dari IBM X-Force Application Security Research Team, telah mendapati bahawa terdapat kerentanan pada peranti Xiaomi yang menggunakan MIUI, terdedah kepada bahaya penggodaman jarak jauh (Remote Code Execution – RCE). Saya quote sedikit dari laman tersebut: The vulnerability we discovered allows for a man-in-the-middle (MitM) attacker to execute arbitrary […]

Linux

Godam Mana-Mana Sistem Operasi Linux Dengan Menekan Backspace Sebanyak 28 Kali

Saya terbaca perkara ini di THN (kredit kepada laman), yang sesiapa sahaja (yang pandai) boleh menggodam mana-mana sistem operasi Linux hanya dengan menekan kombinasi kekunci ‘Backspace’ sebanyak 28 kali. Hmmm.. Ye, ini keyboard saya yang tak pernah ‘disapu’.. Hehehe.. Menurut artikel tersebut, beberapa pengkaji sekuriti dari University of Valencia telah menemukan bug yang ketara pada beberapa sistem […]

Android Artikel

Mr. Robot Menampilkan Android Backdoor ‘Flexispy’ Dalam Episod 3, SuperSU Juga Terlihat Beraksi

‘eps1.2_d3bug.mkv’ adalah episod dari siri Mr. Robot yang telah berjaya menunjukkan bahawa Android juga mempunyai aplikasi spyware, bahkan versi komersial (ia wujud). Watak bernama Tyrell Wellick dilihat telah memasang aplikasi dengan kebenaran root (SuperSU) untuk mencuri maklumat korporat dari pasangannya. Berikut adalah paparan skrin dari episod tersebut. Erkkk, ye ye, memang saya malas nak edit. […]

Artikel

Setup Cybergate RAT “RAT yang terulung di dunia”

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.. Dengar saja tentang RAT(tikus) semua orang kalut.. Sesetengah orang tidak tahu apa benda RAT..Kalau tidak tahu,sila baca dahulu untuk mendapatkan ilmu..Anda boleh rujuk di Sini.. Toturial ini dibuat oleh khairuddin25..Ini pesan beliau sebelum anda semua belajar “Sebelum memulakan tutorial kali ni, saya ada beberapa perkara yang perlu diingatkan. Saya cuma mahu kongsikan ilmu […]

Editorial

Hackim Si Penggodam – Episod 6 (Operating System For PenTest)

Assalamu’alaikum Dan Selamat Sejahtera Para Pembaca OMG! Hackers? EPISOD KEENAM Setelah Cik Arif menceritakan pengalamannya kepada Hackim. Kemudian dia pun tanya kepada Hackim : “Hackim, ada tak sistem operasi lain yang sama fungsinya dengan BackTrack kat dunia ni?” Hackim pun menjawab : “Entahlah Cik Arif. Saya rasa mungkin ada kot. Lagipun saya ni baru lagi […]

Editorial

Hackim Si Penggodam – Episod 2 (Hacking Wifi WEP/WPA)

Assalamu’alaikum Dan Selamat Sejahtera Para Pembaca OMG! Hackers? EPISOD KEDUA Hackim pun menggunakan pelayar web Firefox miliknya untuk mencari video berkenaan dengan godam wifi WEP dan WPA. Selama lebih lima minit menggunakan google dia telah menjumpa video-video yang berkitan dengan misinya itu di laman web Youtube. Di bawah ini adalah video yang telah di jumpai […]

Uncategorized

Koleksi E-Book Hacking Dan Cracking

Assalamu’alaikum Dan Selamat Sejahtera Para Pembaca OMG! Hackers? Hari ni saya cuma ingin berkongsi koleksi e-book, nota dan apa sajalah yang sama waktu dengannya berkaitan hacking dan cracking. Ini semua saya telah kumpulkan kerana minat yang mendalam terhadap hacking ini. Walaupun semuanya dalam bahsa inggeris, saya harap anda dapat menggunakannya dengan sebaiknya. Tetapi backtrack tu […]

Uncategorized

Memanfaatkan Google Dork

Salam. Sebagai intro, Mr.Hac berikan kepada anda pautan untuk rujukan, supaya memudahkan anda dikemudian hari. Bookmark sahaja entri ini, esok-esok bila nak rujuk klik terus padanya. 1. Apakah Google Dork (Oleh Janjangz) 2. The Google Hacking Database (TGHD) 3. 7 Kaedah Popular Menggunakan Google Untuk Menggodam 4. Cari Random Password Dengan Mudah (Oleh Analyzer) 5. […]

Uncategorized

Apa Itu Remote Administration Tool (RAT)?

Mr.Hac tergerak hati untuk menulis mengenai RAT setelah lama tidak menulis mengenainya, tambahan pula seingat Mr.Hac, dalam 700++ entri di blog ini, masih belum ada lagi entri yang menerangkan mengenai apa maksud sebenar RAT dan kegunaannya. Jadi Apa Itu RAT? RAT ialah kata singkatan dari Remote Administration Tool, atau kadangkala juga dikenali sebagai Remote Access […]

Uncategorized

Soalan Lazim : Website Hacking

Soalan-soalan lazim ini ialah soalan yang biasa ditanya dalam e-mel Mr.Hac, lalu Mr.Hac rangkumkan ia menjadi satu entri untuk memudahkan anda membuat rujukan pada masa hadapan. Apa Itu Shell? Shell biasanya ialah fail php yang diperlukan untuk dimuat naik ke dalam laman web yang digodam bagi membantu berhasilnya kerja-kerja penggodaman. Dengan adanya fail shell tersebut, […]