Salam…

Ilmu itu laju…sedikit tertinggal kita boleh jadi keliru. Kejap lena bangun je, dah tergaru-garu. Juteru kita harus peka dengan apa saja yang berlaku. Tak minat ketepikan dahulu. Suka tak suka, mahu tak mahu, mesti ambil tahu. Paling tidak ambillah setakat apa yang perlu. Kelak esok tidak ditindas oleh anak cucu. Facebook dah bukan perkara baru tapi kita masih lagi kelu dengan Yahoo! Mereka dah pakai komputer dalam saku. Tapi CPU kita masih lagi di bawah bangku. iPad dah jadi buku tapi kita masih lagi pegang pensil kayu…huhuhu…tak ke haru!

Buat pengguna tegar Facebook, disini ada beberapa Shortcut Keys yang sepatutnya anda ambil tahu. Walaupun bukan sesuatu yang amat perlu, tidak salah sekiranya kita ambilnya sebagai simpanan ilmu. Inilah yang di namakan bahasa pengkomputeran. Melancarkan beberapa tetapan hanya dengan kod ringkas di atas papan kekunci. Hakikatnya tidak ramai di antara kita yang boleh hafal kesemuanya. Tapi mengingati satu dua Shortcut Keys pun sudah memadai sebagai asas kepada visi ambil tahu.

Untuk maklumanShortcut Keys ini hanya boleh dilakukan untuk Facebook yang menggunakan pelayar Mozilla Firefox dan Internet Explorer sahaja. Jom kita susuri satu-persatu:

Shift+Alt+0 : pusat bantuan facebook

Shift+Alt+1 : laman utama facebook

Shift+Alt+2 : halaman biodata facebook anda

Shift+Alt+3 : permintaan kawan

Shift+Alt+4 : mesej

Shift+Alt+5 : pemberitahuan

Shift+Alt+6 : laman akaun

Shift+Alt+7 : tetapan privasi

Shift+Alt+8 : halaman dalam facebook

Shift+Alt+9 : syarat dan tataguna facebook

Shift+Alt+? : membolehkan carian

Shift+Alt+m : mengarang mesej baru

Ilmu…dicampak ke darat jadi pohon kayu, dicampak ke laut jadilah perahu. Selamat mencuba dan menjadi manusia yang berilmu.

Sekian.