A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

Ada sesetengah orang tidak boleh benar-benar memahami penerangan teknikal IT, tidak kiralah betapa bagus cara ia diterangkan. Sama lah halnya dengan VPN. Istilah yang satu ini pada sesetengah orang ianya agak jauh terkedepan dan agak sukar untuk difahami.

Jadi mungkin sesetengah orang ingin menggunakan ia, namun tidak mahu bergelumang dengan istilah yang rumit. Oleh itu pelbagai servis yang menyediakan kemudahan untuk bersambung dengan rangkaian VPN wujud dan salah satunya ialah VPN dari F-Secure iaitu Freedome.

Terkini F-Secure memberikan peluang kepada orang ramai untuk mencuba servis ini selama 3 bulan secara percuma. Apa yang perlu dilakukan hanyalah dengan mendaftar melalui pautan di bawah dan kemudian gunakan kod yang diberikan melalui e-mel untuk melanjutkan tempoh percubaan:

Freedome F-Secure Exclusive 3 Month

Anda boleh lihat bagaimana tampilan paparan antaramukanya seperti di bawah ini:

Servis seperti ini sesuai untuk mereka yang ingin ‘klik ON dan jalan’. Buat sementara waktu ini, pada saya ianya bagus dijadikan sebagai ‘servis sandaran’ atau ‘backup’ kerana pada waktu-waktu anda agak sukar untuk ‘renew’ servis premium VPN yang sedang anda gunakan sekarang, oh ya, ini amat membantu.

Cuma satu sahaja kekurangannya, ia tidak menyokong P2P, atau kata lainnya Torrent. Huh..