A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

DxOMark ialah laman penarafan kamera yang dimiliki oleh DxO Labs. Mereka juga adalah syarikat konsultan kamera dari Perancis, dalam masa yang sama mereka menguji kamera-kamera yang dikeluarkan oleh OEM.

Terbaru, DxOMark telah memberikan penarafan sebanyak 97 kepada kamera telefon pintar Xiaomi Mi Mix 2S, yang meletakkan kedudukannya sama taraf dengan iPhone X dan Huawei Mate 10 Pro.

Ianya telah menimbulkan tanda tanya kepada pengguna, sejauh mana kredibiliti dan kebolehpercayaan laman tersebut dalam menentukan kedudukan serta kualiti sesebuah kamera.

Berikut diberikan sedikit pencerahan agar apa yang diusahakan oleh DxOMark menjadi lebih jelas kepada semua yang mengikuti mereka.

Kaedah Pengujian Saintifik Fotografi Dan Penarafan Berdasarkan Nombor Tunggal

  • DxOMark akan memberikan SATU nombor skor melalui purata nilai nombor-nombor sub-skor yang akhirnya mewakili skor keseluruhan sesebuah kamera.

Mereka melakukan lebih dari 1500 ujian untuk gambar dan dua jam durasi ujian bagi video dalam persekitaran makmal terkawal serta lebih dari 50 pemandangan ‘mencabar’ dalam dan luar bilik, menggunakan tetapan lalai kamera.

Dengan usaha untuk memberikan hasil dapatan kajian berasaskan metodologi saintifik dan fotografi sambil diadili oleh beberapa panel terpilih, kaedah yang diguna pakai boleh dikatakan agak tepat, namun dalam masa yang sama juga agak mengelirukan.

Ini adalah kerana pengguna tidak boleh melihat penarafan melalui nombor tunggal sebagai rujukan keseluruhan. Pengguna yang berminat dengan peranti perlu meneliti setiap unit nilai sub-skor yang diberikan, kerana nilai karakteristik yang berbeza, memberikan kepentingan yang berbeza pula untuk setiap individu.

Apa yang menjadi masalah, ialah setiap media yang melakukan ‘coverage‘ atau laporan berbentuk artikel bagi setiap peranti yang memperoleh satu nombor skor di DxOMark tidak memberitahu atau mendidik pembacanya bahawa nombor tersebut bukan penentu segalanya.

Kebanyakan orang akan memberi tanggapan bahawa setiap skor tersebut adalah dari satu nombor ‘besar’ per seratus. TIDAK.

Tanggapan seperti ini tidak tepat, kerana DxOMark pernah memberikan penarafan kepada sebuah sensor kamera sebanyak 108, iaitu skor yang diperolehi oleh Red Helium 8K.

Ini bererti taraf kedudukan kamera telefon pintar boleh juga mencecah 100, dan boleh melepasi nombor 100  tersebut.

Cuma secara kebetulan sahaja, skor yang diberikan ketika ini nombornya sudah pun menghampiri 100, jadi tanggapan pengguna yang melihat pastinya akan menyangka ianya adalah berdasarkan ‘markah’ per seratus seperti markah peperiksaan.

Ketika artikel ini ditulis, Huawei P20 mendapat skor 102, manakala P20 Pro pula mendapat skor total 109. Jika diteliti pada nilai sub-skornya, untuk kategori Photo, Huawei P20 Pro mendapat 114, manakala kategori Video pula ia mendapat 98.

Dari kategori ini nilai-nilai lain di bawah sub-skor menjadi penentu kualiti yang diukur melalui beberapa penanda aras. Sebagai contoh jika anda lebih berminat dengan videografi, maka anda perlu lihat sub-skor bahagian/kategori Video.

Seandainya anda pentingkan kestabilan, anda perlu teliti pula berapakah skor total untuk Stabilization dan seterusnya. Inilah dia panduan muktamad dalam memahami nombor skor tunggal yang diberikan oleh DxOMark kepada sesebuah kamera pada satu peranti.

Jika anda masih kurang faham, anda boleh tonton video dari Marques Brownlee a.k.a MKBHD ini untuk cuba lebih memahami proses sebenar di sebalik sesuatu ujian dan penanda aras gambar serta video oleh DxOMark.