Morpheus TV: Satu Lagi Alternatif Terrarium TV, TeaTV Dan FreeFlix HQ

“I’m trying to free your mind, Neo. But I can only show you the door. You’re the one that has to walk through it.” – Morpheus.

Ramai orang hanya ‘terikat’ dengan satu aplikasi untuk menikmati pelbagai kandungan di internet. Sama ada video, gambar, lagu, mereka seakan tidak dapat membebaskan diri dari dibelenggu kebiasaan. Mereka takut, jika mencuba sesuatu yang baru itu akan ‘merosakkan’ tabiat mereka.

Samalah halnya dengan aplikasi Terrarium. Sudah banyak artikel aplikasi alternatif yang saya tuliskan, tetapi balik-balik hanya Terrarium sahaja yang disebut-sebut.

Dari FreeFlix HQ, TeaTV, Smart YouTube TV, dan pelbagai lagi alternatif yang setara atau lebih baik darinya telah diwar-warkan. Kali ini, saya ingin perkenalkan pula Morpheus TV, aplikasi alternatif kepada Terrarium TV yang ringkas, namun cukup semua ciri untuk menonton siri televisyen kegemaran anda mahupun filem-filem yang keluar di pawagam.

Pertama sekali, Morpheus TV tidak mempunyai laman web rasmi. Pembangunnya memilih platform Aptoide untuk memuat naik aplikasi ini, mungkin kerana ianya lebih mudah dan tidak perlu mengehos sebarang fail kepada mana-mana hosting. Penjimatan ala Malaysia nampaknya di situ.

Keduanya, aplikasi ini tidak mempunyai sebarang tetapan yang terlampau rumit. Apabila ianya dibuka, ia akan terus memaparkan pilihan-pilihan yang terdiri dari Movies, TV Shows, Downloads, dan Settings. Ia tidak akan memapar paparan antaramuka seakan Terrarium TV, FreeFlix HQ, mahupun TeaTV yang dicipta khusus untuk televisyen.

Tetapi itu tidak bermakna ia tidak serasi dengan tv anda. Apabila diklik pada salah satu pilihan, contohnya Movies, ia akan memberikan beberapa opsyen seperti Trending, Popular, My Collection, My Watchlist dan Search.

Saya kurang pasti algoritma perbezaan antara Trending dan Popular, kerana kedua seakan sama. Cuma jika dilihat dengan lebih teliti, kategori popular menempatkan filem-filem trending baru dan lama, manakala kategori Trending pula lebih kepada filem-filem baru.

Jika anda klik contohnya pada kategori Trending, paparan seperti gambar di bawah akan keluar. Reka bentuk paparan ini tidaklah jauh berbeza dengan apa yang kita akan dapat lihat pada Terrarium TV dan TeaTV.

Apabila anda klik pula pada mana-mana filem yang anda ingin tonton, paparan seperti gambar di bawah akan keluar. Paparan ini berbeza sedikit dengan tetapan lalai atau default iaitu saya memilih untuk pemain videonya terus memainkan video dari sumber yang stabil.

Ini pula adalah paparan lalai, iaitu sumber perlu dipilih sendiri oleh pengguna. Bab sarikata, ianya akan dimuat turun jika serasi dengan video secara automatik.

Pemain videonya tidak boleh ditukar. Anda hanya akan dapat menggunakan pemain video terbina dalaman yang ada, dan ini tidak semestinya satu perkara yang buruk.

Pemain video Morpheus TV cukup lengkap, dengan sokongan sarikata. Cuma kekurangan yang ada ialah ia tidak menyokong isyarat (gestures) untuk fungsi menaikkan kecerahan skrin dan kelantangan pembesar suara.

Oh ya, ciri yang paling penting sekali seperti biasa, anda boleh memuat turun video yang tersenarai dari sumber-sumber yang terpapar.

Baiklah. Cukuplah dahulu artikel pengenalan terhadap aplikasi Morpheus TV ini. Jika anda berminat, anda bolehlah muat turun Morpheus TV melalui pautan yang disediakan di bawah. Pemasangan adalah melalui Aptoide.

>>> Morpheus TV

Arya Putrahttps://omghackers.com/
A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

Artikel Terkini

Artikel Berkaitan

1 komen

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Boleh rujuk sini: Morpheus TV. […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d bloggers like this: