Coffee sipper and digital TCG player while keeping up with the tech industry.

“You’re getting the wrong idea, dude!”.

Memetik artikel daripada The Verge baru-baru ini tentang perjumpaan mereka dengan pihak OnePlus, di mana pihak OnePlus telah mengemukakan sebab mengapa mereka akan menggunakan takuk di dalam rekaan terbaru peranti milik mereka dan membincangkan bagaimana takuk mereka ini lain daripada yang lain. 

Pendapat saya sendiri? 

Kita ada takuk pada skrin peranti kita sekarang adalah disebabkan inilah limitasi pengeluar peranti yang kita ada sekarang, inilah yang terbaik para pengeluar ni mampu lakukan untuk sebuah peranti bezel-less atau nirbingkai.

Trend yang kita boleh nampak sekarang ialah kebanyakan pengeluar ini cuma mengikut trend tanpa berfikir panjang tentang bagaimana untuk tidak menggunakan sebuah takuk pada skrin, atau sekurang-kurangnya, membuat takuk itu nampak berguna selain daripada hanya ada di atas skrin untuk menempatkan komponen-komponen pada peranti-peranti tersebut (tapi, secara jujur, cuma Apple sahaja begitu, lain-lain OEM, jatuh pada kategori pertama). 

Kita semua tahu bahawa moto agung OnePlus ialah ‘Never Settle‘, namun, mereka juga nampaknya terpaksa akur dengan kehendak pasaran hanya kerana supaya mereka mampu untuk keluarkan ‘the next big thing’ mereka tepat pada waktunya untuk kitaran tahun ini.

Mengapa pihak The Verge langsung tidak menyebut apa-apa mengenai Vivo Apex kepada pihak OnePlus memang ‘menarik’ jugak la (tak nak cerita panjang pasal ni, ni lain hari punya cerita. Hehe).

Ya, penyelesaian yang digunakan oleh pihak Vivo tidaklah begitu elegan sebenarnya (sebenarnya, mengundang lebih banyak masalah!), tetapi ia adalah langkah yang betul dalam membantu pasaran untuk berevolusi kepada bezel-less screen ini. 

Modul kamera Vivo Apex slides out. Penuh seni gitu.

Pihak OnePlus juga telah mengemukakan bagaimana takuk mereka akan menjadi berbeza daripada takuk-takuk yang ada pada peranti-peranti lain, namun bagi admin sendiri, apa yang mereka kemukakan hanyalah alasan demi alasan, dan sebenarnya secara langsung tidak mewajarkan penggunaan takuk itu pada peranti mereka seperti yang mereka katakan kepada pihak The Verge. 

Apa yang kita perlukan sekarang ialah sebuah ‘ground-breaking workaround‘ yang membolehkan kita untuk mempunyai sebuah bezel-less screen smartphone tanpa perlu menggunakan sebuah takuk yang mengganggu screen real estate. Apabila kita menggunakan sebuah takuk atau notch, secara tidak langsung pihak pembangun bagi aplikasi perlu membuat pelarasan pada paparan antaramuka mereka untuk menyesuaikan kandungan bagi mengambil kira takuk-takuk ni.

Ya, bagi aplikasi biasa seperti Whatsapp dan Facebook, memang tiada masalah untuk menyesuai kepada takuk-takuk ini, tetapi bagaimana pula dengan permainan mobil, di mana setiap inci skrin adalah berguna, terutama pada bahagian tepi skrin? 

Pernah main PUBG Mobile? Cuba bayangkan kalau ada takuk kat sebelah kanan tu. Urgh.

Saya faham bahawa penggunaan takuk ini hanyalah sebuah langkah kecil di dalam evolusi rekaan telefon pintar, tetapi, dalam penglihatan saya sekarang, tiada pengeluar yang menunjukkan tanda-tanda bahawa mereka menganggap takuk ini sebagai hanya sebuah langkah kecil. Mereka secara terus hanya menganggap takuk ini adalah cara yang betul untuk membuat sebuah telefon pintar dengan nirbingkai. 

Realitinya, takuk ni hanyalah sebuah penyelesaian sementara (yang nampak teruk) bagi menuju ke arah masa depan nirbingkai. Para pengeluar (terutamanya our lord and saviour, OnePlus!) perlu menunjukkan kepada kita bahawa mereka sedang berusaha untuk tidak bergantung kepada sebuah takuk dan sedang berusaha untuk mengatasi limitasi takuk yang kita ada sekarang ni.

ATAU sekurang-kurangnya memberi sebab yang membuatkan takuk itu nampak berguna untuk wujud pada peranti mereka selain daripada hanya sebuah tempat untuk menempatkan komponen-komponen semata!