BoBoiBoy dan kawan-kawan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Bertemu lagi kita dalam artikel mengenai animasi buatan Malaysia, iaitu BoboiBoy, Terbaikk!
Untuk maklumat anda semua, animasi tersebut telahpun menembusi 45 buah negara. Wahh.
BoBoiBoy telahpun tamat musim ke-3, jangan bersedih wahai anak muda, ada sambungan dia iaitu BoBoiBoy Galaxy yang akan keudara dalam jangkaan September hingga Disember tahun ini. Tak sabar nak tunggu!

Aplikasi YouTube Kids yang dibangunkan oleh YouTube untuk memberi pengalaman pada kanak-kanak dan keluarga, boleh dimuat-turun di Malaysia dan Filipina. Ini merupakan berita baik bagi kanak-kanak dan keluarga yang suka tengok video, seperti kanak-kanak tempatan untuk membuat dan pamerkan video mereka dalam aplikasi YouTube yang dibuat khusus untuk kanak-kanak. Ibu-bapa kena awasi aktiviti anak-anak anda, ye.

Dalam banyak-banyak temu bual dengan orang di seluruh Asia Pasifik yang menggunakan Internet untuk membuat, menyambung dan berkembang, kita bercakap mengenai Animonsta Studios, dari Malaysia mengenai kejayaan global mereka di YouTube dan apa masa depan untuk siri terkenal mereka BoBoiBoy, serta apa yang mereka hendak lakukan pada masa hadapan dengan aplikasi YouTube Kids.

Keluarga besar Animonsta Studios

Mengenai animasi BoBoiBoy, siapakah beliau dan dari mana pengikutnya datang?
BoBoiBoy, cerita mengenai seorang kanak-kanak yang berani yang menggunakan kuasa yang dia dapat serta dengan bantuan rakan-rakan beliau untuk melindungi Bumi daripada ancaman kuasa-kuasa jahat antara galaksi. Kebenaran membantras kejahatan! Hahaha. Sejak memperkenalkan BoBoiBoy pada dunia di YouTube pada tahun 2013, animasi tersebut telahpun mendapat peminat dari 45 buah negara, serta pihak Animonsta Studios telah mengeluarkan satu filem animasi BoBoiBoy pada awal tahun lalu, dan memenangi anugerah. Tahniah.

Apa yang memberi insiprasi untuk membuat animasi ini?
Pihak Animonsta Studios sentiasa mahu membawa watak-watak tempatan di Malaysia kepada dunia. Apabila mereka membangunkan siri animasi pertama mereka, mereka mahu mencipta superhero tempatan dengan tarikan antarabangsa. Pada ketika itu, mereka juga menyangka bahawa tidak cukup watak kanak-kanak yang menarik dengan adanya kuasa-kuasa besar maka dengan itu membawa mereka untuk membuat BoBoiBoy. Animasi tersebut bukan hanya animasi semata-mata, tetapi ada elemen-elemen semangat persahabatan, kebersamaan, dan nilai-nilai moral yang selamat untuk kanak-kanak menonton. Bukan sahaja kanak-kanak yang suka BoBoiBoy malah ibu-bapa serta pelbagai lapisan masyarakat suka akan BoBoiBoy!

Animasi tersebut dibuat dalam bahasa Melayu dan Inggeris, jadi satu dunia boleh menonton. Adakah terkejut dengan sambutan di luar negara?
Pihak Animonsta Studios terkejut bagaimana BoBoiBoy menjadi popular di luar negara. Ada tarikan sejagat pada seorang anak muda dengan kuasa-kuasa besar dan menyegarkan kanak-kanak tanpa mengira bangsa, bahasa dan negara. Kanak-kanak akan suka animasi selagi cerita dan watak-watak dalam animasi tersebut menarik. Sejak berada dalam YouTube, telah banyak membantu untuk menembusi pasaran luar negara serta terima kasih kepada YouTube kerana mempunya pilihan bahasa dan sarikata. Begitulah bagaimana mereka berjaya membangunkan peminat baru sekitar Malaysia seperti Filipina, Kemboja dan Vietnam. Mereka bukan negara yang menggunakan Bahasa Melayu sebagai bahasa percakapan tetapi mereka tertarik dengan kandungan yang ada pada animasi tersebut dan pihak Animonsta juga telah mendapat lebih banyak views dari tempat-tempat yang jauh di mata, dekat dalam Internet, termasuk Timur Tengah, Russia dan Eropah.

Apa rancangan seterusnya untuk BoboiBoy dan kawan-kawan?
Pihak Animonsta memandang jauh ke hadapan untuk berkembang lebih jauh seperti Amerika dan Asia Timur. Nantikan pada bulan November tahun ini, mereka akan lancarkan siri terbaru BoBoiBoy, iaitu BoBoiBoy Galaxy. Ini akan menjadi pengembaraan seterusnya untuk BoboiBoy dan kawan-kawannya dengan lebih bidang kuasa dan lebih peningkatan kuasa, serta peminat akan dapat pratonton khas siri ini di YouTube pada bulan November ini. Tunggu!

Apa harapan pihak Animonsta Studios mengenai kedatangan YouTube Kids di Malaysia?
Pihak Animonsta berharap dengan adanya YouTube Kids ni dapat menjadi tapak platform yang sempurna untuk mereka menyediakan kandungan dan kreativiti kami terus kepada penonton mereka. YouTube Kids merupakan aplikasi, boleh menjadi taman permainan yang sesuai untuk anak-anak, dan pada masa yang sama dapat para pemaju dapat menyediakan kandungan motivasi untuk hasilkan lebih banyak kandungan mesra untuk kanak-kanak.

Sumber, The Keyword, Google

Ni saya belanja sedikit video BoBoiBoy, Jumpa lagi di BoBoiBoy Galaxy 🙂