A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

Penstriman video bukan lagi perkara asing kepada pengguna internet baik di Malaysia, mahupun di seantero dunia. Namun, tak semua dari kita bernasib baik, dapat menerima kelajuan yang bagus dengan bayaran minima.

Oleh itu, trik kali ini saya ingin kongsikan untuk anda, apa yang anda perlukan cuma:

1. Internet berkelajuan dalam 1 hingga 2Mbps (dah cukup).
2. PC, lappy, tablet, atau telefon pintar.
3.  Otak yang cargas.

Sebenarnya trik ni ‘cap ayam’ saja. Tapi walaupun ‘cap ayam’, boleh la membantu anda sedikit sebanyak. Harapan saya begitu, dan dengan cara apa ia boleh dilakukan? Dengan menggunakan sebuah laman web yang bernama Rabb.it.

Apa Itu Rabb.it?

Rabb.it ialah laman yang menempatkan aktiviti desktop kawalan jauh (remote desktop). Kita tidak akan menggunakan kelajuan internet dari ISP sendiri, sebaliknya kita akan strim kandungan menggunakan kelajuan internet dari pelayan laman tersebut (itu trik dia sebenarnya, ringkas je).

Jadi macam mana caranya? Mudah juga. Anda daftar dan sahkan terlebih dahulu akaun Rabb.it.
Daftar > Rabb.it

Selepas anda sahkan akaun anda itu, anda log masuk ke laman Rabb.it.

Pilih ‘Messages only‘.

Kemudian, pilih pula ‘Decide what to watch now‘.

Anda akan melihat pilihan seperti di bawah keluar.

Anda boleh pilih sama ada memasukkan URL laman yang anda mahu, ataupun terus klik pada pilihan YouTube, Netflix (taip sendiri), HBO Go, dan lain-lain laman penstriman (asalkan anda ada akaun laman tersebut).

Jika anda klik pada pilihan YouTube, ia akan membuka pelayar web ‘Rabbitcast’, yang membolehkan anda strim secara terus. Anda boleh membuat pilihan untuk LD atau HD (low/high definition).

Selamat menonton!