A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

Netflix tidak pernah menghampakan dari segi seleksi filem-filem dan drama-drama yang boleh dinikmati di pelbagai jenis peranti.

Cuma dalam banyak-banyak filem, nampaknya Black Mirror: Bandersnatch berjaya membuatkan saya menulis lagi untuk laman penstriman tersohor itu.

Ianya dilepaskan pada 28 Disember lalu, dan ia tidak mengikuti drama bermusim tradisional lain. Sebaliknya, ia adalah dalam bentuk satu filem penuh, dengan pelbagai cabang pilihan untuk penonton klik padanya.

Jika ‘game book’ membenarkan pembaca memilih pengakhiran bagi sesebuah jalan cerita dalam novel grafik, begitu jugalah halnya dengan Black Mirror: Bandersnatch ini.

Anda pasti akan berasa kagum dan seronok dalam masa yang sama kerana filem tersebut dapat ditentukan hala tujunya oleh anda sendiri. Apa yang perlu anda lakukan ialah tekan pada pilihan yang diberikan setiap kali ia muncul. Lihat contoh yang saya paparkan ini:

Nampak biasa sahaja, hanya perlu pilih kaset mana yang hendak dimainkan oleh pelakon. Tetapi lain sungguh perasaannya apabila kaset yang dipilih itu dimainkan di depan mata, kerana seolah-olah anda bersama-sama dengan pelakonnya dalam jalan cerita.

Anda boleh mula ‘bermain’ dengan filem ini pada pautan berikut:

>>> Black Mirror: Bandersnatch | Netflix Official Site

Oh ya, tiada ruang pilihan untuk anda kembali (rewind) filem ini ya. Sekali anda sudah pilih, itu adalah jalan cerita muktamad. Selamat menonton dan berhibur semua!