A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

DNS adalah singkatan dari Domain Name System. Fikirkannya sebagai “buku alamat” Internet: pelayar web dan aplikasi anda menggunakannya untuk menterjemahkan nama domain yang tidak masuk akal kepada alamat IP yang dapat difahami.

Terdapat berbagai DNS yang boleh digunakan. Selain DNS yang disediakan oleh penyedia servis internet anda, ada juga DNS dari Google, Cloudflare, dan sebagainya lagi.

Terkini anda boleh juga menggunakan DNS dari AdGuard. AdGuard DNS adalah cara mudah untuk menyekat iklan di internet yang tidak memerlukan pemasangan sebarang aplikasi. Ia mudah digunakan, percuma, dengan mudah dapat ditetakan pada mana-mana peranti, dan memberikan anda fungsi minimum yang diperlukan untuk menyekat iklan, penjejak, laman web berniat jahat, dan kandungan dewasa (18+).

Dengan AdGuard, anda akan selamat dari penjejak dalam talian dan sistem analitik yang bersembunyi di laman-laman web yang cuba mencuri maklumat sensitif anda.

Anda boleh gunakan DNS tersebut pada mana-mana peranti, dengan memasukkan alamat DNS seperti di bawah:

176.103.130.130
176.103.130.131

Manakala untuk pilihan ‘Family protection’ (penyekat kandungan dewasa), gunakan pula DNS ini:

176.103.130.132
176.103.130.134

Bagi cara tetapan untuk lain-lain peranti, anda boleh semak How to setup AdGuard DNS.