Artikel

Baru Lepas Format? Penuhkan PC Dengan Aplikasi Percuma Dan Sumber Terbuka

Biasanya kalau baru lepas format, perkara pertama yang dilakukan selepas siap ‘tweak’ Windows atau Linux mengikut kemahuan sendiri ialah kita buat pemasangan aplikasi.

Terdapat pelbagai aplikasi di luar sana, cuma kita telah dibiasakan untuk muat turun dari jenis ‘cracked’ atau versi lanunnya.

Tahukah anda, ada banyak juga perisian percuma yang terdiri dari sumber terbuka, dan
proprietari? Tidak perlu dipenuhkan komputer anda dengan aplikasi lanun yang kebiasaannya turut disertai dengan malware dan bermacam jenis hasad.

Tanpa membuang masa lagi, mari kita lihat aplikasi atau perisian apakah yang menarik boleh dipasang pada sistem operasi tanpa perlu membayar lesennya.

1. PeaZip

Selalunya kita akan mencari perisian bagi mengekstrak fail .zip atau .rar. ‘King’ dalam kategori ini tidak lain tidak bukan ialah WinRAR. Tetapi WinRAR perlukan lesen untuk menggunakannya sehingga kiamat, atau anda akan diganggu dengan mesej pop naik yang menjengkelkan.

Tak perlu serabut kerana ada yang percuma. PeaZip salah satu darinya.

PeaZip adalah aplikasi sumber terbuka bersaiz kecil dari kategori pengarkib fail yang mampu mengekstrak fail .tar, .rar, dan .zip. Sejak menggunakan PeaZip, saya tidak lagi mengharapkan kepada WinRAR. Ia terdapat untuk Windows dan Linux.

2. Revo Uninstaller

Revo Uninstaller terdapat dalam versi freeware serta pro. Pada saya versi freeware sudah cukup untuk menyempurnakan tugasnya. Ia juga ada versi mudah alih yang boleh disimpan dalam pemacu USB.

Lihat pada beberapa tangkap layar yang berikut. Ini ialah Revo Uninstaller yang sedang menyiapkan tugasannya menyahpasang aplikasi.

Apa yang saya suka ialah, ia akan membantu mengimbas registry dan leftover files yang sudah tidak lagi digunakan oleh aplikasi yang dinyahpasang tersebut, dan pengguna boleh memilih untuk memadam kesemua tinggalan aplikasi.

3. SMPlayer

SMPlayer adalah pilihan pemain media utama saya.

Apa yang menyebabkan saya menyukainya adalah kerana tidak perlu lagi tercari-cari codec tambahan apabila semuanya sudah dimasukkan ke dalam pemain.

Selain itu, anda boleh strim YouTube melalui
SMTube, dan boleh juga mencari sarikata terus dari pemain kerana ia telah dilengkapi dengan integrasi kepada opensubtitles.org.

4. WPS Office

WPS Office sudah menjadi perisian tradisi yang saya pasangkan pada sistem operasi Linux bagi menggantikan Microsoft Office. Saya kurang gemar kepada LibreOffice yang pada saya mempunyai paparan antaramuka kurang mesra pengguna.

Anda boleh lihat sendiri paparan tangkap layar di bawah. Rupa bentuk dan rekaan setiap elemennya saling tak tumpah seperti Microsoft Office. Percuma pula tu. Apa lagi mau?

5. PulseEffects

Untuk Windows, ada pelbagai ‘tools’ atau kelengkapan bagi menyedapkan lagi halwa telinga dengan kualiti bunyi peranti yang lebih baik. Tetapi untuk Linux kita tak punyai banyak pilihan.

*Nak yang percuma untuk Windows? Anda ada Equalizer APO.

PulseEffects salah satu pilihan yang ada, dan mujurlah ia tidak menghampakan. Ada berbagai tetapan yang boleh diubahsuai mengikut selera telinga masing-masing.

6. XNView MP

XNView MP ialah aplikasi pemapar gambar. Ianya percuma, dan mempunyai prestasi pembukaan yang amat bagus. Selain itu, ia ada pelbagai ciri lain yang memudahkan pengguna seperti kebolehan untuk terus menyunting (asas) dari aplikasi tanpa perlu membuka aplikasi lain.

Terus-terang, saya tidak lagi menggunakan aplikasi pemapar gambar lain sejak mengenali XNView MP ini. Ia terdapat juga untuk Windows dan Linux. Tak perlu bimbang akan kemas kini kerana dua platform ini disokong oleh XNView MP.

7. Internet Download Accelerator

Sama seperti XNView MP yang menggantikan kesemua aplikasi pemapar gambar, Internet Download Accelerator (IDA) pula telah menggantikan IDM. Maaf, di Linux tiada IDA, tetapi pengguna Linux ada alternatif yang lain, contohnya Xtreme Download Manager dan FlareGet.

8. DaVinci Resolve 16

DaVinci Resolve 16, ialah perisian penyunting video tahap profesional ala Hollywood – yang percuma. Anda boleh muat turun dan gunakan ia tanpa perlu membayar apa-apa, melainkan anda memilih untuk menggunakan versi Studio.

Versi percuma yang diberikan juga sudah cukup untuk membuat kerja-kerja penyuntingan yang menyamai kualiti dan tahap dari nama-nama aplikasi penyuntingan video popular yang lain.

Ianya terdapat untuk Windows, Linux, dan Mac.

Baik. Setakat ini dulu perkongsian pada hari ini. Harap anda dapat cuba kesemua yang disenaraikan dan berpuas hati dengan apa yang dapat dilakukan walaupun ia percuma.

Arya Putra
A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]
https://omghackers.com/