Internet Download Accelerator: Alternatif IDM Percuma Yang Padu

Banyak sungguh alternatif kepada IDM silih berganti dipapar dan diulas dalam laman ini. Tetapi kesemuanya tidak sama dengan yang satu ini.

Ia bernama Internet Download Accelerator, atau kependekkan namanya – IDA.

Jadi, apa keistimewaan perisian ini?

Sekali imbas, selain namanya yang hampir kepada Internet Download Manager (IDM), paparan antaramuka penggunanya juga tidaklah terlalu jauh berbeza, kecuali tetingkap kecil informasi muat turun.

Cuba anda lihat pada tangkap layar di bawah, dan cuba bandingkan ia dengan tetingkap informasi IDM.

Tetingkap informasi IDA.

Bagi paparan antaramuka tetingkap kecil untuk informasi, memang ada perbezaan ketara antara keduanya.

Tetingkap informasi IDM.

Selain itu, apa lagi yang menarik tentang IDA ini?

Pada saya perkara paling menarik sudah tentulah paparan antaramuka pengguna yang seakan-akan IDM. Nampak macam sama, tapi tetap tidak serupa.

“Nampak macam dia, tapi bukan dia”.

Selain itu, ia juga mempunyai beberapa tema (skin) yang boleh diguna untuk menukar paparannya kepada skema warna yang disukai oleh pengguna.

Tema atau skin yang ada tidak banyak, tetapi kalau anda tahu caranya, anda boleh buat sendiri.

Saya? Saya tiada masa untuk sakit kepala. Guna sahaja apa yang ada. Di bawah adalah contoh setelah temanya diubah.

Lagi? Apa yang menarik?

Sudah tentulah ia mempunyai hampir kesemua ciri IDM, contohnya anda boleh muat turun video-video yang ditekap ke laman (embedded) dari YouTube (maaf, tak pasti istilah itu betul atau tidak).

Boleh juga muat turun secara terus dari laman YouTube, menggunakan bantuan extension/addon IDA.

IDA Chrome: Chrome Web Store

IDA Firefox: Extension for Firefox

Berikut adalah contoh tetingkap yang keluar apabila anda klik butang ‘Add Download’.

Dari situ anda boleh pilih resolusi video yang anda mahu, simpankan ia di dalam mana-mana direktori, tukar nama video, dan sebagainya lagi.

Lesen bagi perisian ini adalah percuma. Walau bagaimanapun, anda boleh membeli lesen ‘Pro’ untuk pelbagai ciri tambahan yang tiada pada versi percuma. Harganya hanyalah RM41.10 sahaja (PayPal) atau RM43.15 (debit/credit card).

Sejauh yang telah saya uji, setakat ini tiada keperluan untuk saya beli versi pro, melainkan saya ingin menyokong pembangunan IDA ini. Jika anda juga menggunakan versi percuma, terdapat tetingkap iklan kecil pada paparan muat turunnya.

Itu sahaja. Ciri-ciri yang lain pada saya semuanya sudah menyamai IDM dan dapat terus digunakan secara percuma.

Perbezaan dengan IDM yang paling ketara pada saya ialah sewaktu di hujung proses muat turun. Biasa bukan, apabila IDM sudah hampir habis memuat turun fail yang anda mahu, ia akan ‘menyedut’ kesemua kuasa pada CPU hingga kadang-kadang lembab komputer dibuatnya.

Tetapi IDA tidak begitu. Anda tidak akan terasa prosesnya berakhir. Itulah yang paling penting, di mana ia kurang menggunakan kuasa komputer anda, tetapi prestasinya adalah sama, atau boleh dikatakan lebih baik dari IDM.

Tetapi cakap panjang tak guna, kerana anda patut mencubanya sendiri.

Saya sudah bebas dari IDM. Anda bila lagi?

Muat turun IDA di sini: Internet Download Accelerator.

Arya Putra
Arya Putrahttps://omghackers.com/
A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

Artikel Terkini

spot_imgspot_img

Artikel Berkaitan

3 Comments

Subscribe
Notify of
guest

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Dengan ciri Parallel Downloading ini, ia dapat sedikit sebanyak melajukan proses muat turun. Pun begitu, saya masih mengesyorkan pemuat turun natif seperti Internet Download Accelerator. […]

[…] Dengan ciri Parallel Downloading ini, ia dapat sedikit sebanyak melajukan proses muat turun. Pun begitu, saya masih mengesyorkan pemuat turun natif seperti Internet Download Accelerator. […]

[…] membeli lesennya secara sah, atau dari kaki-kaki lanun perisian. Sekian lama saya menjadi pengguna Internet Download Accelerator (IDA), tetapi seakan ada sesuatu yang ‘tidak […]

spot_imgspot_img
3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x